• www.pixabay.com

Van Beethoven tot Krása in Zaankamer van Honing Breethuis

ZAANDIJK het Domenica Trio verzorgt 18 november een concert in de Zaankamer van het Honig Breethuis. Het trio bestaat uit Tony Rous (viool), Suzan Rous (altviool) en Mariette Landheer (violoncel). Zij brengen werk van Ludwig van Beethoven, de Hongaarse muziekpedagoog, componist en pianist Leó Weiner en de Tsjechische componist Hans Krása.

Hans Krása (1899–1944) schreef het stuk Passacaglia en Fuga tijdens zijn verblijf in concentratiekamp
Theresienstadt (Terezin). Hij overleed in 1944 in Auschwitz. Componist Roman Haas werd in 1980 geboren in Klatovy (Tsjechië).
Tony Rous won op 14-jarige leeftijd een wedstrijd voor jonge violisten in Ustí (Tsjechië). Hij studeerde aan de conservatoria van Brno en Praag en vervolgde zijn studie in Brussel. Hij was tweede concertmeester van het staatskamerorkest in Pardubice. Van 1976 tot 2010 was hij eerste violist bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Suzan Rous begon met vioollessen bij haar vader, Tony Rous. Later ging zij over op altviool en studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Met het Prinsekwartet studeerde zij aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en gaf concerten in binnen- en buitenland.
Mariette Landheer kreeg haar eerste cellolessen op Curacao waar ze het grootste gedeelte van haar jeugd doorbracht. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar ze haar solistendiploma behaalde. Tijdens haar studie werd ze aangesteld als celliste bij het Rotterdams Philharmonisch orkest. Later legde ze zich toe op kamermuziek. Met het ensemble 'Les Quatre' treed ze veelvuldig op in binnen-en buitenland. Mariette heeft een lespraktijk in Bilthoven en is cellodocent aan de Amstelveense muziekschool.

Entreeprijzen: volwassene € 17,50 inclusief entree museum en 1 consumptie; lid Honig Breethuis met één introducé € 15 p.p.; kind 4 t/m 12 jaar € 7,50. Programma en reserveren op www.honigbreethuis.nl