• Frank Kessel

Uniek schouwspel bij Monet Art Festival

STREEK Het levert ongetwijfeld een uniek schouwspel op als 6 juli zowel in het centrum van Zaandam als aan de Zaanbocht in Wormerveer vele tientallen en mogelijk zelfs meer dan 100 schilders in de voetsporen treden van Claude Monet.

Tijdens het eerste Monet Art Festival kunnen professionele en amateur kunstenaars namelijk hetzelfde doen wat de wereldberoemde impressionist Claude in 1871 in de Zaanstreek deed; 'En plein air' (in de buitenlucht) schilderen en op die manier de vele verschillende gezichten van de Zaanstreek als een impressie aan het doek toevertrouwen.


Deelnemers kunnen hun kunstwerk inleveren waarna de beste schilderijen een dag later worden geëxposeerd. De winnaars van de wedstrijd zijn twee maanden te zien in de Zomersalon in De Fabriek. Op zondag zijn er de zogenaamde impressiesessies waar onder leiding van ervaren kunstenaars speciale schilder-workshops worden gehouden.

MONET MARTRE
Het zijn slechts twee van de vele activiteiten in dat culturele weekeinde. Het middelpunt van het evenement is de Oostzijderkerk bij de sluis in Zaandam. Op het plein voor de kerk verrijst een heuse Franse kunstmarkt in de stijl van MontMartre; zeg maar het MonetMartre van de Zaanstreek. Naast muziek, kunstkramen, een kunstknipper en een sneltekenaar is er ook voldoende aandacht voor de inwendige mens.
Met een Crêperie, een kaas- en wijnproeverij en een speciaal luncharrangement van Castell kun je ook op het gebied van eten en drinken in de voetsporen van Monet treden.
In de kerk worden ook de foto's geëxposeerd die gebaseerd zijn op de 25 kunstwerken die Monet in de Zaanstreek maakte. Tevens zijn de Zaanse werken in woorden gevangen door middel bijbehorende gedichten en zijn er verschillende optredens.
In de directe omgeving wordt verder een graffiti-kunstwerk gerealiseerd, wordt er een levensgrootte stoeptekening gemaakt, en is er een speurtocht voor kinderen. Echt van deze tijd is de zogenaamde instawalk waarbij deelnemers met hun eigen mobiele telefoons leren hoe ze op een professionele manier het Zaandam van nu in beeld brengen.
De stichting Monet in Zaandam is de initiatiefnemer van het festival.

Meer informatie staat op
www.monetartfestival.nl