• pixabay.com

Toch zwarte pieten bij Sintcomité Zaanstad

ZAANSTAD (ANP) Er komen toch zwarte pieten bij de intocht van Sinterklaas in Zaanstad. De NTR verduidelijkt: "Als ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter. Dus zullen er ook helemaal zwarte pieten zijn." NTR is de omroep die elk jaar het televisieverslag verzorgt.

Woensdag zouden er alleen nog roetpieten zijn, meldde de NTR in een persbericht. 

Het Sinterklaascomité Zaanstad heeft aangegeven geen rol te willen spelen in de landelijke intocht op 17 november in Zaandijk. Het comité besloot dit na de bekendmaking van louter roetveegpieten.

,,Het bestuur betreurt het bericht van de NTR dat alle pieten als roetveegpieten gaan tijdens de landelijke intocht op 17 november in Zaandijk'', schreef het comité op Facebook. ,,Wij hebben, als vriend van het Sint- en Pietengilde, onze wens voor Zwarte Piet uitgesproken tijdens overleg met de gemeente Zaanstad. Op 24 november tijdens het sinterklaasfeest zullen we alleen donkere pieten mee hebben op de stoomboot."

Vanwege het standpunt komen bij het comité al langere tijd bedreigingen binnen. ,,Dat loopt al een poosje, maar nu het weer in de aandacht is, is het wel weer verergerd'', aldus de voorzitter van het comité. ,,Maar we houden ons bij ons standpunt. We zijn ook nog in gesprek met de gemeente en de politie. We horen geluiden dat ook andere comités willen gaan afhaken, dus misschien gaan ze toch nog overstag met de pieten.''

In de hele gemeente Zaanstad zijn negen comités die zich bezighouden met sinterklaasfeesten. Acht daarvan werken wel met de NTR mee aan de landelijke intocht. Volgens een woordvoerder van de gemeente Zaanstad leveren zij in totaal ongeveer 150 roetveegpieten.

De Pakjesboot 12 komt op zaterdag 17 november aan bij het Noord-Hollandse Zaandijk en daarna gaat Sinterklaas te paard naar de molens van de Zaanse Schans. Eerder die week, op maandag 12 november, begint het Sinterklaasjournaal op NPO 3.