• De huidige situatie

    RonBieMedia

Tijdelijke Beatrixbrug beperkt verkeershinder

WESTKNOLLENDAM De tijdelijke Beatrixbrug bij Westknollendam is in gebruik genomen. De eerste auto's reden er  zaterdag 8 september om 05.00 uur overheen.  De brug is in delen opgebouwd. Daardoor kan hij later opnieuw worden gebruikt  op andere locaties. De brug kan open en dicht, zodat de scheepvaart kan passeren. Dit is een zeldzaamheid bij tijdelijke bruggen van deze omvang.

Duurzaam staaltje techniek

Bijzonder aan de brug is dat deze uit verschillende delen bestaat en daardoor op meerdere locaties te gebruiken is. Na gebruik bij de Beatrixbrug wordt de brug opnieuw opgebouwd als tijdelijke Kogerpolderbrug. Vervolgens kan de aannemer de brug ook op andere locaties inzetten. Dat maakt de brug tot een duurzaam staaltje hoogwaardige techniek. Door de tijdelijke brug opnieuw op een andere locatie in te zetten wordt voorkomen dat gemaakte investeringen en materialen verloren gaan.

Beweegbaar

Wat de tijdelijke brug ook bijzonder maakt, is dat deze open kan voor het scheepvaartverkeer. Een tijdelijke beweegbare brug voor fietsers en voetgangers komt wel vaker voor, maar een beweegbare brug in een provinciale weg met twee rijstroken en een fietspad is een zeldzaamheid.

Prinses Amaliabrug

De nieuwe brug is volgens de huidige planning in april 2019 gereed. Omdat de gemeente Zaanstad al een Beatrixbrug kent, gaat de nieuwe brug de Prinses Amaliabrug heten. Het Koninklijk Huis gaf daar eerder dit jaar toestemming voor. De Kogerpolderbrug wordt in 2019 vernieuwd en is aan het einde van dat jaar klaar.

Betere verkeersveiligheid en doorstroming

De provincie Noord-Holland voert groot onderhoud uit aan de N246 en de N244, van Wormerveer tot Alkmaar. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om meteen de verkeersveiligheid en de doorstroming te verbeteren. Bijvoorbeeld door een nieuwe rotonde bij De Woude, nieuwe afslagen en nieuwe fietsoversteekplaatsen aan te leggen. Volgens de huidige planning is eind 2019 alles klaar. Hoofdaannemer Dura Vermeer realiseert samen met SPIE Nederland en Janson Bridging de tijdelijke brug.