• Gemeente Zaanstad
  • Gemeente Zaanstad

Tentoonstelling over Molenaar's Kindermeel in stadhuis

ZAANSTAD Wethouder Rita Noordzij heeft vorige week de tentoonstelling 'Molenaar's Kindermeel' geopend. De bordjes en bekers in de vitrine zijn een feest van herkenning voor kinderen van vóór de jaren '80: menigeen at pap uit servies van Molenaar's Kindermeel. De tentoonstelling, te zien tot en met 13 september, geeft met familiefoto's, reclameposters, speelgoed, servies en nog veel meer een veelzijdig beeld van de bedrijfsgeschiedenis.

Pieter Molenaar en Gerbrand Swart startten in 1896 met hun familiebedrijf Molenaar's Kindermeel. Wat begon met molen en dekschuit groeide uit tot een bedrijf dat in de jaren '50 wel zeven miljoen pakjes per jaar produceerde.

Dat was te danken aan de kwaliteit en aan het positieve oordeel van artsen en verloskundigen over Molenaar's Kindermeel, maar ook aan slimme marketing. Denk aan geschenkartikelen, zoals boeken en puzzels, en aan de vele reclames. De slagzin 'Eerst borstvoeding en daarna Molenaar's Kindermeel' werd een begrip.

De fabriek aan de Nauernasche Vaart werd in 1979 gesloopt. In hetzelfde decennium is Neeltje Bleker-Swart, dochter van directeur Co Swart, begonnen met verzamelen van allerlei materiaal van familiebedrijf Molenaar's Kindermeel. Daarvan is nu een deel te zien in de publiekshal van het stadhuis.