• Wim Nieuwenhuijs en van de NTR Marchien den Hertog, Sandra Porry en Karin van den Born

    Angelique Starreveld

Succesvolle voorvertoning De (h)eerlijke jaren '50 bij Zaans Museum

ZAANDAM Het Zaans Museum was vrijdag 3 mei het toneel van de voorvertoning van een nieuwe serie 'De (h)eerlijke jaren '50'. Deze serie schetst een divers beeld van het leven in de jaren '50 in vier regio's verspreid over Nederland: de Zaanstreek, de Brabantse plaatsen Mill en Langenboom, Den Haag en het Groningse Stadskanaal.

23 MEI DE ZAANSTREEK

De directeur van het Zaans Museum, Jan Hovers, opende de bijeenkomst met een welkomstwoord en heette de genodigden van harte welkom bij de voorvertoning van aflevering 3 te zien op donderdag 23 mei om 20.25 uur op NPO 2 over de Zaanstreek, genaamd 'communisme en consumenten'.

WIM NIEUWENHUIJS

Naast de Zaanse hoofdrolspelers in deze aflevering, waaronder Wim Nieuwenhuijs, waren ook de eindredacteur Karin van den Born, regisseur Sandra Porry en researcher Marchien den Hertog van de NTR aanwezig bij de voorvertoning. Zowel Sandra als Marchien gaven het publiek een toelichting op de Zaanse aflevering en vertelden over de Zaanse aflevering.

COMMUNISTEN IN VERDRUKKING

"Niet om schoolmelk durven vragen omdat je ouders elk dubbeltje moeten omdraaien. De arbeidersgezinnen in de Zaanstreek, vanouds een industriegebied, hebben het krap. Maar niet alleen zij; iedereen moet begin jaren '50 de broekriem aanhalen om de wederopbouw van de economie ruim baan te geven. En dat lukt wonderwel."

"Albert Heijn opent naar Amerikaans voorbeeld supermarkten, de munitiefabriek op het Hembrugterrein draait op volle toeren met dank aan de Koude Oorlog. Langzaam profiteren de Zaanse arbeiders én de huisvrouwen mee. Wasmachines en koelkasten winnen dankzij Albert Heijn terrein, terwijl de communisten - na de oorlog sterk vertegenwoordigd in de Zaanstreek - steeds meer in de verdrukking komen".

STRENGE HOSPITA'S

Bewoners halen herinneringen op en vertellen over de veranderingen in de jaren '50. Vrolijke verhalen over solidariteit, het eerste eigen huis, gezellig rond de radio.

Maar ook sombere verhalen over armoede, strenge hospita's, en het uitzwaaien van familieleden die naar verre oorden vertrekken.

Het land verandert snel in dit decennium; industrie, woningen, supermarkten en scholen worden uit de grond gestampt. Na de aanvankelijke armoede breekt een nieuw en welvarender leven aan met ijskasten, televisies en brommers.

De uitzendingen zijn te zien op donderdag 9, 16, 23 en 30 mei 2019, 20.25 uur op NPO 2.