• Yorike Hartman

Stop Plastic Zaan

ZAANSTAD 'Plastic soep begint ook hier in de Plastic Zaan' is het thema. De term plastic soep beschrijft de enorme en steeds toenemende hoeveelheid plastic in de oceanen. Het plastic vergaat niet, maar valt uiteen in steeds kleinere deeltjes die heel lastig op te ruimen zijn. De plastic soep lijkt zich ver weg af te spelen in de grote oceanen, maar het begint ook al in de Zaanse straten en sloten.

Kanoën in de Zaanstreek levert inmiddels niet alleen maar mooie plaatjes op. In de zomer van 2018 viste Stop Plastic Zaan plastic zakken, waterflesjes, energiedrankjes, bierblikjes, piepschuim, emmers, verpakkingen, kinderspeelgoed, broodzakjes en nog veel meer uit de plastic soep van de Zaanstreek.

OPROEP AAN ALLE ZAANKANTERS Op zaterdag 15 september heeft wereldwijd een grootscheepse burgeractie plaats: World Cleanup Day. Overal gaan mensen aan de slag om zwerfafval in hun omgeving op te ruimen, maar dat niet alleen. Waar en wat voor zwerfafval wordt gevonden, wordt ook geregistreerd. Door lokaal aan de slag te gaan, kan iedereen dus helpen een wereldwijd probleem te bestrijden.

Stop Plastic Zaan gaat aan de slag in Westerwatering, Zaandam. Wil je meedoen, ga dan voor meer informatie naar www.stopplasticzaan.nl of stuur een mail naar info@stopplasticzaan.nl.

Kom ook in actie! Hoe meer gegevens we kunnen verzamelen over zwerfafval, des te eerder kunnen we er een oplossing voor vinden. Ga naar de site van Nudge (www.nudge.nl/projects/world-cleanup-day), volg de instructies en je kunt aan de slag. Juist voor het opruimen van zwerfafval geldt: alle beetjes helpen!

WINKELS ZAMELEN PLASTIC FLESJES IN Winkels en snackbars die frisdrank verkopen in plastic flessen en blikken, zamelen sinds maandag ook zelf plastic en blik zelf in. Daarvoor worden bij hen speciale afvalbakken geplaatst. Het gaat om een landelijke proef rond statiegeld van twee maanden in tien Zaandamse wijken.

De proef is een initiatief van de verpakkingsindustrie. Deze wil voorkomen dat de regering in 2021 statiegeld gaat heffen op kleine plastic flessen en blikjes. Als de verpakkingsindustrie aantoont dat het in 2 jaar tijd 90 procent van de wegwerpflesjes kan hergebruiken, komt de heffing er niet. Den Haag wil ook dat de verpakkingssector het zwerfafval met 70 tot 90 procent vermindert.

De organisatie Nederland Schoon, die de proef 'Flesjes in de bak – zo doen we dat!' uitvoert, is nog druk aan het werven onder winkels en snackbars in Zaandam. Een woordvoerder kan nog niet zeggen hoeveel winkels en snackbars hieraan meedoen, of anders gezegd, hoeveel speciale gevelbakken in Zaandam zijn geplaatst. De bedoeling is dat winkels en andere verkopers van plastic en blik de omgeving tot zo'n 100 meter van hun etablissement schoon houden.

HOT SPORTS VAN ZWERFAFVAL Zaanstad is een van de 4 proefgemeenten. De andere gemeenten zijn Rotterdam, Heerenveen en de Meijerijstad (NB). De keuze van de proefgemeenten is onder meer bepaald aan de hand van de ambities van gemeente en lokale detailhandel als ook "voldoende aanwezigheid van hot spots van zwerfafval", aldus een woordvoerder van Nederland Schoon.

Zaanstad wil ook graag het zwerfafval drastisch verminderen. Daarom heeft zij zich in het voorjaar aangesloten bij de Statiegeldalliantie, een verbond van lokale overheden, bedrijven en (milieu)organisaties.