Stolpersteine in Wormerveer

STREEK De namen van de Zaanse Joden die de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog niet overleefd hebben, zullen gebeiteld staan in stenen die in 2019 en 2020 geplaatst worden in de stoep voor het huis waarin zij als laatste in vrijheid hebben geleefd. Voor mede initiatiefnemer Rob Boot zal er in Wormerveer op 6 oktober al een gedenkwaardige handeling verricht gaan worden.

De Struikelstenen, of Stolpersteine, zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het idee is dat je bij het zien van de stenen, even 'struikelt' in je hoofd en in je hart over de geschiedenis van de mensen achter de namen op het steentje. Demnig zal 6 oktober hoogstpersoonlijk aanwezig zijn om zeven stenen te plaatsen in de Goudastraat ter hoogte van huisnummer 1.

Een werkgroep met daarin onder meer mensen van Stichting Joods monument Zaanstreek, het 4 en 5 mei comité Zaanstad en het gemeentearchief werkt er al jaren aan om de stenen geplaatst te krijgen. Sinds hij in 1994 startte met zijn missie, legde hij over Europa al tienduizenden Stolpersteine, maar verdeeld over 2019 en 2020 staat Zaanstad gepland.

Het gaat om 171 mensen uit Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer en Krommenie (in Assendelft en Westzaan zijn geen adressen bekend die voor de stenen in aanmerking komen) en het zou in totaal om 62 adressen gaan.