Ruim 30.000 bezoekers bij intocht Sinterklaas

ZAANSTAD Sinterklaas is weer in Nederland. Pakjesboot 12 met daarop de goedheiligman en zijn gevolg kwam zaterdag aan het begin middag onder stralende weersomstandigheden aan in Zaandijk. Burgemeester Jan Hamming verwelkomde het gezelschap onder toeziend oog van vele kinderen. ,,Het stond wel vijf rijen dik, fantastisch. In totaal hebben we 30.000 bezoekers mogen verwelkomen'', aldus een tevreden burgemeester Jan Hamming.   

De landelijke aankomst was rechtstreeks te volgen in een speciale uitzending van het Sinterklaasjournaal op NPO Zapp. Nadat de stoomboot was aangemeerd, trok Sinterklaas met zijn gevolg via de Lagedijk en de Julianabrug naar de Zaanse Schans. 

Duizenden kinderen en volwassenen stonden zaterdag langs de route om de Sint en zijn Pieten een warm welkom te heten in de gemeente Zaanstad. Maar hoe vroeg moesten de kinderen daar al zijn? En zijn de Zaanse kinderen eigenlijk wel lief geweest afgelopen jaar? Bekijk hierboven de video.

AANHOUDINGEN Op twee plekken langs de route stonden actievoerders voor en tegen het uiterlijk van Zwarte Piet. Ook op twee andere plekken in de buurt van de tocht werd gedemonstreerd. Burgemeester Hamming bevestigde dat er enkele aanhoudingen zijn verricht. Vier mensen aangehouden, twee voor het verstoren van de openbare orde, één voor het gooien van een steen naar een demonstratievak en één voor het niet kunnen tonen van een ID-bewijs. 

KINDERFEEST Op vier plekken werd gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Dit verliep zonder noemenswaardige incidenten, zei Hamming. ,,Het is hartstikke goed verlopen. Een kinderfeest zoals een kinderfeest hoort te zijn.'' Het was volgens hem een goede combinatie van het recht op vrijheid van meningsuiting en een veilig kinderfeest. ,,Maar wel binnen de grenzen van de rechtsstaat en zonder dat de kinderen er last van hadden.''

Nieuwsblad De Zaankanter had voor, tijdens en na de intocht een liveblog waarin het laatste nieuws werd gemeld. Kijk hier de liveblog terug. Ook is er een foto-album en een dossier met alle artikelen over de intocht en de voorbereidingen.