• Op 13 april is Rosanna Hofman in Het Zaantheater te zien en te horen.

    Vanessa Hovius Wessels

Rosanna Hofman met eigen show in Zaantheater

KROMMENIE Unforgettable Songs is de titel van de theatershow die Rosanna Hofman op 13 april brengt in Het Zaantheater in Zaandam. 'Dat wordt een hele avond nostalgie,' vertelt de Krommenieër zangeres. 'Niet alleen qua liedjes, maar ook wat ik vertel over mijn leven.'

Door Johan Lok

'Als Zaanse ben ik natuurlijk supertrots dat ik in Het Zaantheater mag optreden,' aldus Rosanna Hofman. Begeleid door Ed Boekee (pianist) en Erik Robaard (contrabas) neemt ze het publiek mee op een reis door haar muzikale jaren. 'Ik zing de allermooiste liedjes uit het American Songbook. Nummers van bijvoorbeeld Dinah Washington, Ella Fitzgerald, Shirley Bassey en Etta James. Met dat Songbook ben ik opgegroeid. Mijn vader draaide altijd platen van onder meer Nat King Cole, Brook Benton en Dinah Washington toen ik klein was. En tijdens mijn tienerjaren werd ik door mijn zussen besmet met liedjes van Marvin Gaye, Al Green, Aretha Franklin en Etta James.'

Als 16-jarige werd Rosanna door haar zwager gevraagd om zangeres te worden in de band The News. 'Op die manier kreeg ik de kans om door het land te toeren en mezelf verder te ontwikkelen.' In de jaren '80 was ze een van de zangeressen van de band Lobo and the Pearls. In 1981 hadden ze een nummer 1-hit met The Caribbean Disco Show, een medley van oude hits van Harry Belafonte. In het Verenigd Koninkrijk bereikte die plaat de 8e plaats.

Hierna sloot Rosanna zich aan bij de vocalgroup Sisters, waarmee ze succesvol was in de jaren '90.

Bij Sonny's Inc, de grootste partyband van Nederland, is Rosanna één van de backing-vocals. Al ruim 24 jaar verzorgt die band optredens in binnen- als buitenland.

In 2003 startte Rosanna haar solocarrière en in 2006 nam ze haar eerste album op met Hans Vermeulen in Thailand. Tussendoor is zij actief als een van de vaste backing-vocals van Gerard Joling en zingt ze in de groep EVE met onder meer Marlayne Sahupala. Ook René Froger en Lee Towers doen regelmatig een beroep op haar.

Sinds 2015 heeft ze sterk het gevoel om meer de jazzy kant op te gaan. Zij heeft inmiddels verschillende nummers van Sade, Dinah Washington, Etta James en Sarah Vaughan op haar repertoire. 'Daarmee keer ik dus terug naar mijn roots, terug naar de muziek van mijn vader.'

Dit seizoen doet Rosanna zes voorstellingen van Unforgettable Songs, onder meer in Beverwijk en Zaandam, maar ook in Spijkenisse. 'Dat is een voorbereiding op het komende seizoen. Als het aanslaat, gaan we er namelijk mee door. Je begrijpt dat ik me ontzettend happy voel. Dit is echt de kroon op m'n werk,' vertelt de Krommeniese trots.

Unforgettable Songs is te zien en te horen op zaterdag 13 april om 20.30 uur in de kleine zaal van Het Zaantheater. 'Er zijn nog kaarten,' aldus Rosanna. De kaartverkoop gaat via Het Zaantheater.