• Hilarisch onderdeel 'Netje op, netje af'

ROSA onnavolgbaar in Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2017

ZAANDAM Na de première in het stadhuis in 2016 werd de tweede editie van de Zaanse Geschiedenisquiz dinsdag 31 oktober gehouden in de Forbo zaal van het Zaantheater. In de barstensvolle zaal bleek het team van ROSA in staat de meeste juiste antwoorden te geven en bleef het de teams van het Honig Breethuis en de Zaanse Molenaars voor.Aan deze door Zaans Erfgoed gemaakte editie namen in totaal 18 teams deel. Samen brachten zij 85 deelnemers in de strijd. De groei én het enthousiasme is merkbaar. Drie teams meer dan vorig jaar. Plus een flinke hoeveelheid gretig publiek dat stevig meespeelde.

Onder de deelnemers logischerwijs diverse historische verenigingen, het Zaans Museum, stadsgidsen, het Zaans Museum, Zaans Erfgoed, Monumenten Spreken (met daarin een prominente rol voor de 99-jarige Wim Blank) en de Jonge Honden, een team medewerkers van Dagblad Zaanstreek. De presentatie was opnieuw in handen van Merel Kan, de juryvoorzitter was Frans Hoving – de nieuwe gemeentearchivaris van Zaanstad die nog even moeite had met de Sav Lohmanstraat - terwijl wethouder Rita Visscher de avond opende in een originele Zaanse kaper.

Zes rondes vol vragen moesten er worden afgewerkt met tussendoor een pauze waarin Brouwerij Hoop Bier een consumptie aanbood. De zeer gevarieerde vragen bezorgde menig team de rillingen. De volksvertegenwoordigers van Rosa toonden zich van meet af aan één van de kanshebbers. In hun kielzog volgde o.a. het team van ‘De Zaan en Streken’ met  dat na de pauze terugviel. ‘We hebben ons vergist in het pauzenummer’ verklaarden Hans de Grunt, Hans Fortuijn, Paul Vreeken, Kees Klinkenberg en teamcaptain Theo Kuil hun terugval in deel twee van de avond.

Alvorens de winnaar bekend werd gemaakt wachtte het gezelschap nog een enerverend ‘Netje op, Netje af’ spel waarin nestor Wim Blank als oudste aanwezige in de zaal heel lang mee deed om de ereprijs.

Het intermezzo met stadsdichters Ellis van Atten en Jeroen van Leeuwen leverde een zeer actueel en op de avond gericht geheel op. Hun kijk op de avond was zeer treffend.
 

De uiteindelijke winnaars van Rosa, met fractieleider Ruud Pauw, ex-raadslid Erik Schaap, Bart Nieuwenhuijs en steunfractielid Hans Kuyper, zullen moeten wennen aan het meetorsen van een jaar lang eeuwige Zaanse roem. Voor de tweede plaats was nog een z.g. “Shoot out” noodzakelijk tussen nrs 2 en 3, waarbij het team van het Honig Breethuis het juiste jaartal wist te noemen van de Stierse Wreedheid.