• Een foto tijdens PinksterZaan 2013.

    Hessel Kraaij

Roemruchte geschiedenis herleeft tijdens PinksterZaan

ZAANDAM PinksterZaan blaast nieuw leven in de pinksterdagen. De Zaanstreek viert die feestdagen al sinds 1574. Op Tweede Pinksterdag werden de Spanjaarden namelijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog verslagen. En dat is ruim 400 jaar gevierd op een eigen, lokale feestdag: Derde Pinksterdag! Die dag raakt in vergetelheid. Het hogere doel van PinksterZaan is om die dag op termijn weer massaal te vieren. PinksterZaan vindt plaats op Tweede Pinksterdag. Dit jaar dus op maandag 21 mei. Tussen 10.00 en 17.00 uur is er dan ook van alles te beleven op de Zaanse Schans.

Er zijn weilanden ingericht met 'wapenfeiten' uit verschillende perioden van de Zaanse geschiedenis. Het PinksterZaan-leger is groter dan ooit en bestaat dit jaar uit 60 historisch geklede soldaten en verhalenvertellers. Voor sommige doe-dingen vraagt de organisatie een geringe bijdrage.

1574 De Spaanse overheersing in de Tachtigjarige Oorlog eindigde op Tweede Pinksterdag 1574. De naam van de Zaanse Schans verwijst naar de voormalige Kalverschans. Tijdens PinksterZaan schieten veertien luidruchtige Watergeuzen uit Alkmaar te hulp. Met muziek, verhalen, twee tenten en kast vol wapens. Flip Valk vertelt spannende verhalen. Het historische muziektrio Hailander maakt muziek. En er is een bar met limonade, maar ook bier van Brouwerij HOOP en wijn. Plus historische hapjes.

17e eeuw Claes Compaen is een beroemde piraat uit Oostzaan. Ieder half uur wordt hier een verhaal voorgelezen over deze schurk. Hij mocht met een vrijbrief van de regering buit maken wat hij wilde. Kinderen mogen zoeken naar een hebbedingetje voor €0,50. Ondertussen houdt de Schutterij van Amsterdam de boel in de gaten. Ook in deze tijd voelt muziektrio Hailander zich thuis.

1811 Napoleon was kortdurend de baas in de Zaanstreek. Als hijzelf of zijn zoon jarig was, waren erebogen met witte bloemen verplicht. Een mooiere weiland-entree is er niet! De leden van Rijdende Artillerie Amsterdam, een groep Napoleontische soldaten, slaan hun mini-kamp op. Net als vorig jaar hebben ze weer een klein kanon meegenomen. Om 10.30, 12.00, 13:30, 15.00 en 16:30 uur knallen ze daarmee over de Zaan, rechts van specerijenmolen De Huisman.