• Restaurateur Wil Abels brengt een laag met gips geïmpregneerd jute aan op de vier gevelstenen.

    Wietske van Soest

Replica's voor Beschuittoren

Honig Breethuis leent gevelstenen terug

WORMER Wormer krijgt zijn Beschuitstoren terug. Vlakbij de plek waar de originele toren van 1620 tot 1896 gestaan heeft, wordt de nieuwe Beschuitstoren gebouwd. In het metselwerk zullen replica's worden aangebracht van de gevelstenen die de noord-, oost, zuid- en westzijde van de oorspronkelijke toren sierden.

VIER GEVELSTENEN Deze stenen bevinden zich tegenwoordig in de oostmuur van het Honig Breethuis in Zaandijk. Ten behoeve van de hernieuwde toren maakte restaurator Wil Abels in de afgelopen weken afgietsels van de vier gevelstenen.

Dat is nog niet zo eenvoudig met verticaal vastgehechte objecten, maar Wil die in zijn carrière aan ruim tweehonderd gevelstenen heeft gewerkt, van restaureren en opnieuw schilderen tot afgieten, heeft daar een methode voor.

RESTAURATIEMORTEL Na het schoonmaken en behandelen van de gevelsteen heeft hij eerst vier lagen siliconenrubber en vervolgens met gips geïmpregneerd jute opgebracht om de siliconenmal te ondersteunen. Deze mal wordt vervolgens in het atelier gebruikt als gietvorm voor de zogenaamde restauratiemortel.

Het hele proces vergt weken vanwege het telkens laten drogen van de lagen en het natte weer. Uiteindelijk zullen de 'nieuwe' gevelstenen worden ingemetseld in de nieuwe Beschuitstoren.

Het Honig Breethuis, Lagedijk 80 te Zaandijk, is open op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.honigbreethuis.nl.