• Het Barokensemble Eik en Linde.

    Barokensemble

Passion in de Vermaning

ZAANDAM Barokensemble Eik en Linde en Vocaal Ensemble Consequens o.l.v. Mannes Hofsink verzorgen dinsdag 13 maart vanaf 19.30 uur Bach's Johannes Passion in de Vermaning aan de Westzijde 80.

De Johannes is het intiemere, misschien ook intensere broertje van de Mattheus Passion. Beide Passies worden ieder jaar honderden malen uitgevoerd, zowel door amateurkoren als door beroemde professionele gezelschappen. De Johannes is, behalve om zijn koralen, geliefd door het overweldigende openingskoor, de flitsende dialogen, en de onvergetelijke aria's (Es ist vollbracht, Zerfliesse mein Herze, Ich folge dir gleichfalls, Erwege e.v.a.)

Vorig jaar was de Johannes in de Zaandamse Bullekerk te horen in een groots opgezette versie door het Orkest van de 18de Eeuw en Cappella Amsterdam. Dit jaar komt er een veel kleinere bezetting, in de voor dat doel veel geschiktere Vermaning. Barokensemble Eik en Linde zal, onder leiding van organist/dirigent Mannes Hofsink en samen met vocaal ensemble Consequens, de Johannes Passion in enkelvoudige bezetting laten horen. Dat wil zeggen dat iedere vocale of instrumentale stem maar door één persoon wordt gezongen of gespeeld. De solisten zingen mee in het koor, waardoor een heel intens en helder klankbeeld ontstaat, waarin alle stemmen duidelijk hoorbaar zijn en de partituur optimaal tot zijn recht kan komen. Solisten zijn Han Warmelink (evangelist en tenor); Sven Weyens (Christus); Sinje Kiel (sopraan); Merel van Schie (alt); Roele Kok (bas).

Kaarten kunnen worden besteld via www.nieuwehuysconcerten.nl; het concert is vrij toegankelijk maar na afloop wordt een (vrijwillige) bijdrage gevraagd: richtbedrag ligt tussen €12 en €25. Reserveren en info: www.nieuwehuysconcerten.nl