• DeFabriek

Zomergasten in De Fabriek

ZAANDAM Wegens groot succes organiseert de Fabriek ook deze zomer weer Zaanse zomergasten! Zes markante Zaankanters kiezen hun favoriete film en worden in de zaal voorafgaand aan de film geïnterviewd door kunstenaar Martijn Couwenhoven.

MAROESKA METZ

Op woensdag 21 augustus om 20.00 uur komt Maroeska Metz. De befaamde Zaanse Zomergast is van alle markten thuis! Metz is kunstenares, ontwerpster, auteur en befaamd hobbykok. Tussen 1980 en 1985 volgde ze de opleiding beeldhouwen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna ontwierp ze kandelaars, lampen, meubels, serviezen, glaswerk en sieraden. Artikelen over haar werk zijn verschenen in onder meer Vogue, Elle Decoration en World of Interiors. Haar werk bevindt zich in privécollecties en musea in binnen- en buitenland. In de winter van 2018-2019 was Metz finalist in het televisieprogramma 'Heel Holland bakt' van omroep MAX. Sinds 1989 heeft zij haar eigen label onder de naam Maroeska Metz.

FILM LOIN DES HOMMES

Metz heeft gekozen voor een film die zich afspeelt in Algerije in 1954. Aan het begin van de Algerijnse Oorlog krijgt Daru de opdracht om de gevangene Mohamed te escorteren. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen. Mohamed is een zwijgzame boer die beschuldigd wordt van de moord op zijn neef en Daru is een teruggetrokken schoolmeester en immigrantenzoon. Samen trekken ze door het Algerijnse Atlasgebergte en moeten ze trachten te overleven, terwijl ze achtervolgd worden door dorpelingen die bloedwraak eisen.

BOEKVERKOOP EN PROEVERIJ

Na de film wordt beneden in de hal en het café van de Fabriek een gezellige proeverij en boekverkoop georganiseerd. Metz zorgt voor diverse eigen gemaakte gebakjes, welke het publiek gratis mag proeven. Tevens zal zij persoonlijk haar kookboek 'Hoe dan?' verkopen en signeren. Het boek kost €34,95. Speciaal op deze avond krijgen de kopers van het boek een door Metz ontworpen theedoek cadeau. Vooraf reserveren voor deze speciale avond kan via de website van de fabriek op www.de-fabriek.nl.