• Tekst en foto Marianne Dane

Oude tijden herleven tijdens PinksterZaan

ZAANSTREEK PinksterZaan blaast nieuw leven in de Pinksterdagen. De Zaanstreek viert die feestdagen al sinds 1574. Waarom? Toen versloegen we de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

TWEEDE PINKSTERDAG

Op Tweede Pinksterdag (van 10.00 tot 17.00 uur) organiseert PinksterZaan weer een dag vol historische belevenissen op de Zaanse Schans. Voor jong en oud is er van alles te zien, beleven, drinken en eten. Historisch geklede vrijwilligers doen de geschiedenis van de Zaanstreek herleven. Het publiek kan kennis maken met diverse oude ambachten. Er zijn tevens drie weilanden ingericht met "wapenfeiten" uit verschillende perioden van de Zaanse geschiedenis. Daarbij is er aandacht voor de Napoleontijd, de Gouden eeuw en de Spaanse overheersing. De Napoleontische soldaten nemen dit jaar hun grote kanon mee voor daverende schoten over de Zaan. Dat doen ze vanaf 10.00 uur ieder heel uur, naast molen De Huisman. De beroemde Zaanse piraat Claes Compaen vertelt kinderen over zijn spannende avonturen in de Gouden Eeuw. Ook de Leidse KluchtenCompagnie brengt die tijd opnieuw tot leven. Uiteraard is er ook vooral volop aandacht voor de Spaanse tijd.

PINKSTER DRIE

Op Tweede Pinksterdag 1574 versloegen we in Zaandam de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En dat is sindsdien een dag later gevierd met een eigen, lokale feestdag: Pinkster Drie! Tot eind vorige eeuw vierden veel Zaankanters nog Pinkster Drie. Maar die dag raakte in vergetelheid. Het hogere doel van PinksterZaan is om Pinkster Drie op termijn weer massaal te vieren. Daarom laten ze de Horecatent staan op dinsdag 11 juni. Dan is het van 13.00 tot 18.00 uur feest met verhalenvertellers, historische muziek, eten en drinken en wat kleine acts.