• ZAANSTAD

Niet meer in de rij voor paspoort of ID

ZAANSTAD Zaankanters kunnen een reisdocument voortaan thuis of op het werk laten bezorgen. Deze mogelijkheid biedt de gemeente Zaanstad sinds kort aan. Het laten bezorgen van een nieuw paspoort of een identiteitsbewijs kan ook 's avonds en op zaterdag. Geen wachttijden, geen reistijd, en ook vrij nemen is niet meer nodig. De bezorgkosten zijn 15 euro.

Dit betekent dat een inwoner van Zaanstad die een nieuw reisdocument nodig heeft, nog maar één keer naar de balie van de gemeente hoeft te komen: alleen voor de aanvraag. Wethouder Rita Noordzij: "De dienstverlening van onze gemeente moet voor iedereen toegankelijk zijn. De gebruiker staat centraal. Het is fijn dat inwoners nu zelf kunnen kiezen of ze hun reisdocument willen ophalen of laten bezorgen."
HET PROCES De aanvraag van het reisdocument en het betalen van de bezorgkosten (gebeurt in het stadhuis. Kort daarna stuurt de organisatie Dynasure een mail met een link waarmee de bezorging online gepland kan worden. Geen mailadres? Geen punt, dan wordt de aanvrager de volgende dag door Dynasure gebeld om een afspraak te maken. Op de bezorgdag ontvangt de aanvrager 's ochtends én ongeveer een uur van te voren een berichtje met de verwachte bezorgtijd. De bezorger is verplicht de identiteit, van de ontvanger, via het oude paspoort of ID-bewijs, te controleren. Als er meer documenten op hetzelfde adres bezorgd worden, dan is het noodzakelijk dat de betreffende personen allemaal aanwezig zijn.
MEER INFORMATIE Meer weten? Kijk op www.zaanstad.nl en vul in bij zoekterm: paspoort of ID-kaart bezorgen of kijk op www.reisdocumentenbezorgen.nl. Bellen met de gemeente kan ook via telefoonnummer 14075. Het telefoonnummer van Dynasure is 0348-462873. Bij een spoedaanvraag is de bezorgservice overigens niet mogelijk.