• Sander van Vaalen en Ad de Lange

    Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

Mister Top 40 bij Atlantic

KROMMENIE Grandcafé – restaurant Atlantic aan de Zuiderhoofdstraat 84 te Krommenie is een echte hotspot geworden, een zaak waar je met een gerust hart heen kunt gaan voor lunch en diner. In het weekend is er nog wel een zekere barfunctie, maar om 1.00 uur sluiten toch echt de deuren.

Ooit was Atlantic een bruin café met een zaal waar in het weekend vaak hardcore feesten werden gehouden. Drie jaar geleden namen Sander van Vaalen en zijn vriendin Joyce de goodwill en de inventaris over en veranderden de uitstraling van het horecabedrijf. Wellicht was het een goede zaak geweest om de naam ook te veranderen, maar inmiddels weet heel Krommenie, en ook de mensen daarbuiten, dat Sander en Joyce en hun team kwaliteit leveren.

Sander heeft vier jaar de koksopleiding gedaan, had altijd als doel om een eigen restaurant te runnen. Drie jaar geleden wilde de vorige eigenaar zijn horecageluk elders beproeven. Sander en Joyce zagen hun kans schoon en startten vol enthousiasme Atlantic nieuwe stijl, in eerste instantie met behulp van de beste vriend van Sanders vader. Waar bruiloften, kroonjaren en jubilea vroeger hier 'uit gewoonte' door inwoners van Krommenie werden gehouden, is men nu rondom tevreden.

Het gonst op het net van loftuitingen over de aanpak van het jonge stel. De aparte zaal met eigen bar kan ongeveer honderdvijfentwintig feestvierders herbergen. Lang vooruit reserveren is nu echt gewenst. Als Ad de Lange van Bar Babbels echter bij Sander aanklopt dat staat de deur wagenwijd open. Geen wonder, want Sander werkte dertien jaar bij Babbels, tot volle tevredenheid van beiden. Ad organiseert al tijden speciale dj-avonden met coryfeeën waarvoor zijn eigen café te klein is. Bij de avond met Gerard Ekdom liep het werkelijk storm.

Op vrijdag 26 oktober aanstaande is Atlantic het toneel van de volgende fijne draaisessie. Ron van Schie, alias DJ La Rue, zal vanaf 22.00 uur de beste klassiekers uit de jaren negentig mixen en tussen 23.30 en 1.30 is niemand minder dan Eric de Zwart de gangmaker. De Zwart (Amsterdam, 1957) werkte al heel jong als DJ. Hij draaide bij een kabelnetpiraat toen Veronica hem opmerkte.

Begin jaren tachtig presenteerde hij op tv diverse muziekprogramma's, natuurlijk de Nederlandse Top 40. In 1984 stapte hij over naar de Tros voor de Nationale Hitparade en de Tros Top 50, maar na twee jaar keerde hij terug naar de oude liefde Veronica om de Top 40 op de radio te presenteren. In de jaren negentig deed hij hetzelfde, maar dan bij TMF op de tv. In 1992 richtte hij samen met Lex Harding Radio 538 op. De Zwart maakte daarna een tussenstop bij Talpa. In 2006 werd hij voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40.

Nog regelmatig keerde De Zwart sindsdien terug naar radio en tv. Nu is hij voornamelijk ondernemer met onder meer een eigen platenmaatschappij, platformen voor streaming en een radio-omroep voor Nederlandstaligen in Spanje. En een enorme passie voor modeltreinen. Maar net zo lief vermaakt hij mensen achter de draaitafel.