• www.werkenbijksiheerenveen.nl

Met gemeente op excursie naar Friesland

ZAANDAM Altijd al weer eens op een 'schoolreisje' gewild? Tegelijkertijd iets opsteken over wat er daadwerkelijk met je plastic afval gebeurt? Op zaterdag 25 mei aanstaande verzorgt de gemeente Zaanstad samen met afvalverwerkingsbedrijf HVC een excursie naar de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) in Heerenveen. Maximaal veertig belangstellenden kunnen mee met de luxe touringcar naar Friesland.

Verzameld wordt om 10.00 uur op de parkeerplaats bij het Saenredam College aan de Elvis Presleystraat te Rooswijk. (Het is niet bekend of er voor onderweg zangtalent noodzakelijk is.) De verwachtte aankomsttijd in het hoge noorden is pakweg 12.00 uur. Een half uurtje later start de rondleiding langs de sorteerinstallaties en de machines die van plastic huisvuilafval uit keuken en badkamer herbruikbare grondstoffen maken.

Een indrukwekkend proces, kan uw verslaggever beamen, die eerder de fabriek bezocht. Van plastic bakje en drinkpak tot een granulaat, korrels waarvan weer van alles gemaakt kan worden. In Krommenie, Rooswijk, Westerkoog en Westerwatering is de gemeente al gestart met de nieuwe manier van inzamelen van plastic verpakkingen. De grijze bak is met een oranje sticker omgedoopt tot afvalbak voor verpakkingen, blik en drinkpakken. De hoeveelheid restafval, die in Alkmaar verbrand dient te worden, wordt daardoor op termijn drastisch verminderd. In de loop van het jaar volgen andere wijken van Zaanstad. Er wordt op 25 mei onderweg gezorgd voor koffie met koek. Het is raadzaam om een lunchpakket mee te nemen. Ergens tussen 14.30 en 15.00 vertrekt de bus weer richting Zaanstad. Grijp u kans om met eigen ogen te zien hoe er werk gemaakt wordt van de circulaire economie. Graag vooraf aanmelden op afvalscheiden.zaanstad.nl onder het kopje 'nieuws'.