• Shymo vecht tegen een zeldzame vorm van hersenstamkanker.

    Shymo Korver

Amerikaans medicijn kan Westzaanse Shymo redden

WESTZAAN Shymo Korver uit Westzaan lijdt al zo'n tweeënhalf jaar aan een zeer zeldzame en agressieve vorm van hersenstamkanker. De 19-jarige heeft door haar ziekte een dwarslaesie opgelopen en is daardoor rolstoelafhankelijk. Shymo heeft onlangs geleden te horen gekregen dat ze is uitbehandeld in Nederland. Er is in de VS wel een nieuw medicijn in ontwikkeling wat Shymo zou kunnen genezen, alleen vergoedt de zorgverzekering dit niet. Shymo's familie heeft daarom de Stichting Help Mo Nu! opgericht om de noodzakelijke 300.000 euro in te zamelen voor haar behandeling.

MEDICIJN Het betreffende medicijn is nog in ontwikke­ling bij een farmaceutische kliniek in de VS, daarom moeilijk te verkrijgen en erg duur. "Dit medicijn is Shymo's laatste hoop," geeft haar schoonzusje Charlotte Rubingh aan.

In Nederland heeft de jonge Westzaanse al meerdere behandelingen ondergaan en diverse keer radiotherapie ondergaan, maar niets slaat aan. Eind juli onderging ze haar vierde bestraling, ze moet nu nog zes keer bestraald worden. "Shymo heeft een ontzettend goed team artsen en die geven haar echt niet zomaar op, ze is een strijder! Op dit moment zit ze in een bestralingstraject om de groei van haar tumoren te vertragen, ter voorbereiding op de behandeling in de VS. Door de bestraling is ze ontzettend moe en zwak, maar ze blijft altijd ontzettend positief en zit vol droge humor, zelfs nu ze zo zwak is!"

KOSTEN Stichting Help Mo Nu probeert zoveel mogelijk donaties te ontvangen zodat de Westzaanse naar Amerika kan om met dit medicijn behandeld te worden. Als Shymo het medicijn toegediend moet krijgen in de VS, zal zij daar twee jaar lang elke vier weken naartoe moeten reizen. Daarbij wordt het medicijn niet betaald door de zorg­verzekering en is medicatie in de VS sowieso erg duur. Tot slot zal Shymo medische borgkosten moeten betalen, ingeval van medische com­plicaties. Alle kosten bij elkaar zijn zo'n 380.000 euro. "Omdat de familie zelf ook wil bijdragen, streven we er naar om met de stichting 300.000 euro op te halen." Van het streefbedrag van drie ton is inmiddels ruim 80.000 euro ingezameld.

ACTIES Zowel bekenden als onbekenden zetten momenteel diverse acties op om de stichting onder de aandacht te brengen en zoveel mogelijk geld op te halen. Charlotte: "Drie vriendinnen van Shymo doen mee aan de Triathlon Zaanstad om zoveel mogelijk sponsorgeld bijeen te sporten voor de stichting. Shymo's schoonmoeder organiseert samen met een vriendin een benefietdiner in de Zeilschool Monnickendam, met een veiling. Ook heeft Shymo zelf webshop www.littlelovebird.nl met kleding en accessoires, wat ze samen met het gezin doet, en daar zijn ook meerdere acties waarbij de volledige opbrengst naar de stichting gaat."

DONEER Stichting Help Mo Nu! heeft een website www.helpmonu.nl waarop informatie over Shymo, haar ziekte en de stichting staat. "Shymo zal op de website regelmatig een blog plaatsen om te laten weten hoe het met haar gaat. Ook zullen er blogs worden geplaatst van familieleden en vrienden. Dit doen we onder andere om mensen te laten weten hoe het is om doodziek te zijn, hoe Shymo daar zelf mee omgaat en hoe haar familie en vrienden dit beleven. Elke paar dagen is er wel een nieuwe blogpost te lezen. Er kan via de website gedoneerd worden, maar mensen kunnen ook direct geld over maken via NL04 INGB 0009 545233 t.n.v. Stichting Help Mo Nu." De stichting beschikt daarnaast over een instagram account @helpmonu en een Facebookpagina 'Help Mo Nu!'