• Harko Kwakernaat

In memoriam Ron Swart

KROMMENIE Altijd bovenop het nieuws zitten totdat jezelf 'het nieuws' bent. Onze vaste 112 fotograaf Ron Swart is vrijdag 14 september op 56 jarige leeftijd overleden. Een grote schok voor alles en iedereen, maar bovenal zijn gezin.

Een vakman die precies wist hoe het werkte. Want ga er maar aan staan: op verantwoorde wijze 112 nieuws in beeld brengen. Ron was de kei die deze harde wereld nodig had. Bij nacht en ontij stond hij paraat. Ondanks de vaak moeilijke omstandigheden behield hij altijd zijn opgewekte uitstraling. Dat maakte zijn fotoreportages zo treffend.

Eerder werkte hij voor Webregio/Dichtbij. De nieuwssite die mede zo populair werd vanwege het grote aanbod van Ron's materiaal. De wijze van communiceren tussen de fotograaf in het veld en de redactie was er altijd één van toewijding én humor.

Natuurlijk kon hij brommen als er weer eens een persvoorlichter niet wilde luisteren of hem gesommeerd werd te vertrekken. Het kenmerkte de Krommenieër dat hij zijn werk daar nooit en te nimmer voor liet schieten. De kwaliteit én het omgaan met de situatie stond met stip op zijn één. Zijn humor was daarbij van groot belang.

Dat maakt dat zijn heengaan een enorm gat achterlaat. Het nieuws gaat altijd door. Een cliché. Het nieuws zo vakbekwaam gebracht door Ron zal voor ons en vele anderen een machtige herinnering blijven.

Wij wensen zijn vrouw Tinie, kinderen en alle overige betrokkenen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.