• Burgemeester Hamming overhandigt de prijs aan Mats.

Mats wint prijsvraag 'Opgroeien zonder alcohol'

ZAANDAM Het was voor Mats Talakua een grote verrassing toen burgemeester Hamming vandaag ineens voor zijn neus stond in de klas. De leerling van groep 8 van basisschool Het Baken had een prijs gewonnen en kreeg die door de burgemeester overhandigd.

Mats had namelijk de leukste slagzin bedacht voor de prijsvraag 'Opgroeien zonder alcohol'. De opdracht was: bedenk een leuke slagzin met het woord 'alcohol' erin. Maar liefst 114 kinderen uit groep 7 uit de regio Zaanstreek-Waterland deden hier vorig schooljaar aan mee.

De burgemeester overhandigde samen met de jury de prijs; een tegoedbon voor een paar mooie sneakers. De winnende slagzin zal te zien zijn op gadgets die de jeugdverpleegkundigen van de GGD gaan uitdelen tijdens de gesprekken die zij voeren met leerlingen van groep 7 en hun ouders.

De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van GGD Zaanstreek-Waterland, Brijder Jeugd en de acht gemeenten, was onlangs bij elkaar gekomen om alle inzendingen te beoordelen. De slagzinnen gingen over het hebben van plezier zonder alcohol, groepsdruk, geen alcohol onder de 18 jaar en de gevaren van het drinken van alcohol op jonge leeftijd voor de hersenen. De jury heeft unaniem gekozen voor de winnende slagzin, die van Mats dus. 'Het laat op een originele en positieve manier zien dat geen alcohol drinken heel vanzelfsprekend is', aldus de juryleden.

De prijsvraag was een initiatief van GGD Zaanstreek-Waterland. Alle leerlingen uit groep 7 krijgen een consult bij de jeugdverpleegkundige van de GGD. In deze regio is dit consult uitgebreid met extra tijd voor alcoholvoorlichting aan zowel de ouders als de kinderen.

Na afloop van het gesprek werden kinderen uitgenodigd om mee te doen aan de prijsvraag en hun inzending via www.opgroeienzonderalcohol.nl in te sturen. En dat hebben veel kinderen gedaan! In dit schooljaar gaat de GGD, wegens groot succes, weer door met deze actie.

Voor meer informatie over dit project kijk op www.opgroeienzonderalcohol.nl