• Historisch Zaandam

Ledenvergadering Historisch Zaandam met lezingen over Pakhuis de Vrede

ZAANDAM De vereniging Historisch Zaandam zal donderdag 16 mei haar eerste algemene ledenvergadering houden in de Oud-katholieke schuilkerk Heilige Maria-Magdalena aan het Papenpad 13 in Zaandam.

Een bijzondere plek want vanaf dezelfde dag zal dit rijksmonument uit 1627 onder de nieuwe eigenaren worden ingericht tot Kamermuziek Centrum waarin straks – met name jonge – kamermusici zich kunnen voorbereiden op concerten en concoursen. Het nieuwe centrum is een initiatief van violist Mathieu van Bellen, samen met de musici Maria Milstein en de broers Omri en Ori Epstein.


Historisch Zaandam is de eerste gebruiker van deze accommodatie onder de nieuwe eigenaren. Na het huishoudelijk deel van de ledenvergadering zijn er twee presentaties over het pakhuis De Vrede in de Achtersluispolder. De eerste presentatie gaat over architect S.B. van Sante die begin twintigste eeuw een belangrijke stempel gedrukt heeft op de architectuur van de Zaanstreek. Hij ontwierp de eerste woningen van woningbouwvereniging Leo XIII en was hij de architect van stoommeelfabriek Vrede uit 1918 in Zaandam. In de tweede presentatie vertelt John Kerssens over zijn werk in de restauratie van de Vrede en met welke uitdagingen hij te maken had.


De bijeenkomst begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Tijdens de inloop vertellen we iets meer over het interieur van dit zeventiende-eeuwse gebouw.