• Kinderen onderwijzen. Langstzittende burgemeester Peter Tange met kernregisseur Harry Kos.

    Jolanda Hoogendoorn

Langstzittende 'Burrie'

WORMERLAND Peter Tange (65) is de langst zittende burgemeester van één gemeente. De burgervader van Wormerland plakt er nog een vierde ambtstermijn aan vast. Dinsdag 13 maart begint hij officieel aan de volgende termijn van zes jaar.

Tange houdt van zijn werk. Hij begeeft zich graag onder de inwoners van Wormerland. "Ik heb altijd met mensen te maken. In plezierige en soms in problematische tijden. Dat maakt dit werk zo boeiend." Op de vraag of zijn vrouw met de verlenging van deze termijn akkoord ging, wordt lachend geantwoord. "Mijn vrouw weet dat ik dit werk heel graag doe. Zij heeft zelf zo haar eigen activiteiten."

De functie van de burgemeester hoort volgens Tange verbindend te zijn. "Ik beschik na al die jaren over een groot netwerk. Je hoort wat er speelt en ik geef de mensen soms adviezen.

Stel dat er iemand in de knel zit, dan ken ik andere mensen die iets kunnen betekenen. Mensen die een helpende hand kunnen toereiken. Er zijn zoveel vrijwilligers. Mensen die onvoorwaardelijk voor iets of iemand willen betekenen. Dat is zo mooi in deze gemeente." Hij zorgt ook voor verbinding in de gemeenteraad, waarbij hij soms de raadsleden tot kalmte maant of op heldere manier de zaken uitlegt. Op dat soort momenten komt de onderwijzer naar boven.

Peter Tange is een zoon van een onderwijsman. Jan Tange ontmoette Peters moeder in Amsterdam. Beiden hadden familie in Bergen op Zoom en kenden elkaar daar nog van. Zijn moeder werkte in de Amsterdamse bibliotheek van de Bijenkorf. Jan Tange kreeg zijn eerste vaste baan in de Lindeboomschool. Het gezin verhuisde naar Koog aan de Zaan. "Mijn vader is de Zaanstreek nooit meer uit gegaan. Hij studeerde later pedagogiek en gaf les op de Kweekschool, de voorloper van de Pabo in Alkmaar." Ook moeder mistte Amsterdam niet, hoewel het gezin nog lang naar de tandarts in de Van Baerlestraat in Amsterdam ging.

Peter Tange ging zijn vader achterna en koos voor het onderwijs. "Ik werd directeur van de technische school, het Damland College. Dat heb ik 21 jaar gedaan. In de politiek werd ik actief. Ik was 18 jaar lid van PSP/PPR, feitelijk de voorloper van GroenLinks. Daarnaast was ik voorzitter van de Raad van Toezicht binnen ziekenhuis De Heel. Dus ik had wel bestuurservaring, maar nog nooit aan het burgemeesterschap gedacht, totdat burgemeester Arie Lems zei: Dat is echt iets voor jou! Toen begon ik te denken."

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Altijd een spannende periode voor nieuwe raadsleden, weet Tange. "Al die enthousiaste vaak nieuwe mensen, die zich buigen over lopende zaken. We zorgen dat de overdracht altijd netjes verloopt."

Iedere inwoner van Wormerland weet dat Tange historische verhalen verzamelt. Door de Vrouwen van Nu was hij uitgenodigd wat te vertellen over de streek. "Later kwam een vrouw van 85 naar mij toe. Ze vertelde dat ze veel herkende van wat ik vertelde. Zij zat 73 jaar geleden bij meester Brinkkemper op school. Hij had veel aandacht voor de omgeving en nam zijn klas mee naar buiten. Ze kregen huiswerk en dat vertaalde zich in een opstel in een schrift. Ik mocht het zelfs even lenen." Het bijzonder ouder schrift ligt op zijn bureau. Daarin met de hand geschreven verhalen en mooie paaltjes en tekeningen van een meisje van 13.