• Kleur kenmerkt het werk van Henk.

    Zaansgroen

Kleurrijk werk bij Zaansgroen

ZAANDAM Henk van der Pluijm exposeert op zaterdag 28 en zondag 29 april tussen 13.00 tot 17.00 uur zijn kleurrijke werk bij Zaansgroen aan de Zeemansstraat 54.

Henk van der Pluijm (Zaandam 1947) heeft van zijn vijfde tot zijn tiende jaar in Ams­ter­dam gewoond. Daarna ging hij met zijn ouders terug naar Zaan­dam. Hier begon hij al snel met tekenen. Na de middelbare school had hij zijn zinnen gezet op de Kunstacademie. In zijn vrije tijd ging hij in de leer bij Rein van Briemen en Jelus Matser, schilderde aanvankelijk landschappen, schakelde over op surrealistisch werk, zocht zijn heil in het abstracte en kwam weer uit bij een speelse vorm van figuratief schilderen.

Henk heeft een boek laten maken met een overzicht van zijn werk. Kleurrijke schilderijen, vele tekeningen en minimalistische beelden. Het boek met een oplage van 20 zou worden gepresenteerd tijdens de expositie, maar is bij voorbaat uitverkocht. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een tweede druk. Bij voldoende belangstelling zal tot een tweede druk worden overgegaan.Van der Pluijm is een eigenzinnige schilder met anarchistische trekjes. Hij werkt zowel met olieverf als acryl direct uit de tube. Zijn thema's worden altijd bepaald door zijn visie op de wereld om hem heen en de wijze waarop hij zijn oordeel daarover vertaalt op het doek. Het vereist de aandacht van de toeschouwer. De ogenschijnlijke chaos in zijn werk bevat een complex geheel van beelden en verhalen die aan de optische werkelijkheid zijn ontleend. Herkenbare voorstellingen van dieren en mensen, die in de sterk vereenvoudigde vormgeving en de felle kleur ontwapenend overkomen.