• Tekst en foto Angelique Starreveld

Kindermonument een feit op begraafplaats Zaandam

STREEK Eindelijk kwam het lang verwachte moment voor Jeanne Bakker, de onthulling van een monument voor niet levend geboren en vlak na de geboorte overleden kinderen. Een emotionele en liefdevolle middag met een ingetogen gezelschap op woensdag 12 september.

Jeanne Bakker is inmiddels 81 jaar en blikt nog elke dag terug op het moment dat haar dochtertje geboren werd. In de couveuse overleed het meisje en werd begraven in een naamloos en onbekend graf, zonder dat Jeanne afscheid van kindje had kunnen nemen.

"Ze had haar enkeltjes over elkaar geslagen, het laatste wat ik zag waren haar perfecte voetjes met die kleine teentjes", vertelt Jeanne, zichtbaar aangedaan.

Het beeld staat op haar netvlies gebrand en nu, na al die jaren, heeft zij een plaats om naar toe te gaan om haar kindje te herdenken.

Wethouder Songül Mutluer onthult samen met Jeanne de gedenkplaats. "Het is een eer om hier te staan en dit monument voor alle nooit vergeten kinderen zonder graf te mogen onthullen. Ik hoop dat we met zijn allen een plek gecreëerd hebben waar ouders naar toe kunnen om te herdenken", aldus de wethouder.

Aanleiding voor het kindermonument was Jeanne zelf: "Twee jaar geleden is er in het Noord Hollands Dagblad een artikel geplaatst waarin ik mensen opriep om mij te helpen om een gedenkplaats voor niet levend geboren en vlak na de geboorte overleden baby's op te richten. Wat een lieve en behulpzame reacties mocht ik ontvangen, van mede-lotgenoten zoals Ineke Joel tot de gemeente Zaanstad aan toe. Overweldigend dat deze onthulling vandaag plaats heeft, ik ben iedereen zo dankbaar. Opdat geen kind vergeten wordt".