• Altijd dolle pret tijdens de laatste avond van de Avond4daagse

    GGD Zaanstreek-Waterland

Kinderen in Zaanstad lopen Avond4daagse op water en fruit

WORMERVEER De Zaanse Avond4daagse is maandag van start gegaan vanaf het Marktplein. Zo'n duizend Zaanse kinderen zijn vier dagen achter elkaar in beweging en lopen op water en fruit de vierdaagse uit. De laatste etappe kent een prachtige herstart en zal het loperspeloton onder begeleiding van muziek door het centrum van Zaandam naar de finish bij AV Zaanland brengen. Herstart om 20.00 uur vanaf het William Pont Eiland en ongeveer 20.30 uur uitreiking medailles bij AV Zaanland.

GEZOND AANBOD Albert Heijn en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Zaanstad werken samen om de Avond4daagse tot een leuk en gezond beweegfestijn te maken. Albert Heijn medewerkers delen bananen, komkommers en water uit.

Ook kinderopvang Small Steps en Deka Markt staan met gezonde snacks langs de route. JOGG-mascotte Druppie moedigt de kinderen tijdens het lopen aan.

Het in beweging brengen van kinderen en hun ouders tijdens de Avond4daagse sluit goed aan bij de JOGG-aanpak die Zaanstad lokaal uitvoert. Deze aanpak verbindt lokale initiatieven en partijen die inzetten op een gezonde leefstijl onder kinderen en jongeren.

Niet eenmalig, maar als blijvend onderdeel van een langdurige aanpak. Samen gaan ze voor meer jongeren op gezond gewicht.

Jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl worden fysiek, psychisch en sociaal beter toegerust op de toekomst. Maar de wereld waarin onze jeugd opgroeit, is de laatste decennia ongemerkt een omgeving geworden die uitnodigt tot veel eten en weinig bewegen. Het gevolg: veel kinderen hebben overgewicht. In groep zeven bijvoorbeeld zijn 1 op de 5 kinderen in Nederland te zwaar. In sommige Zaanse wijken is dit zelfs 1 op de 3.