• Pauze doorbrengen op het Pannenkoekenschip aan de Zaanweg: helemaal niets mis mee.

    Tineke Alberts

Kijk om je heen en grijp kansen

WORMERVEER De leerlingen van de Saenstroom OPDC kwamen, vergezeld door tien leraren, met zo'n 80 personen op de fiets van hun school aan de Noorderstraat naar het bedrijventerrein Noorderveld. Bij het bedrijf Majestic Venues aan de Samsonweg werden zij gastvrij ontvangen alvorens aan hun 'bedrijvensafari' te beginnen.

In de nieuwste multifunctionele feestlocatie van Noord-Holland was het Tineke Alberts, onderwijzeres van het Trias VMBO in Krommenie maar ook ambassadeur van 't Lokaal aan de Industrieweg in Wormerveer, die de groep vertelde over hetgeen hen te wachten stond. Ook inventariseerde zij tussen neus en lippen door alvast wie er volgend jaar bij haar in de klas komen.

David Kooi, vertegenwoordiger gemeente Zaanstad, nam de leerlingen vervolgens mee in de gedachtegang achter 't Lokaal. Dit is een initiatief van de BVNM, Bedrijven Vereniging Noorderveld-Molletjesveer. Op dit bedrijventerrein werken 4500 mensen, in 500 bedrijven.

De missie van 't Lokaal is om de vitaliteit van Zaanse bedrijventerreinen op het gebied van werk, opleiding & onderwijs en zorg (de WOZ-waarde) te optimaliseren. Dit doet men vanuit 't Lokaal door bedrijfsleven, onderwijs, zorg en overheid fysiek en digitaal bij elkaar te brengen.

De bedrijvensafari (lees puzzeltocht) is daar een voorbeeld van. Verdeeld over twee dagen (10 en 17 april) bezoeken zij Succubus, Carebo, Woud, Singeling, Streetjump Zaanstad en Renhold. Zo ontdekken zij wat er allemaal gaande is op de industriegebieden, wie er werken aan welke producten, wat voor mensen er actief zijn en wellicht doen de OPCD'ers er inspiratie op voor hun eerstvolgende stage.

Op de eerste dag konden zij meteen ervaren wat stress betekent voor bijvoorbeeld de eigenaar van Majestic Venues. De afspraak stond op 09.00 uur, maar op dat moment stond hij vast in de file. Na telefonisch overleg met zijn aanwezige timmerman kon er toch gewoon begonnen worden. Leiding geven is ook delegeren.

Zo vertelde Kooi over een kwallenkwekerij, maar ook over andere opmerkelijke bedrijven waarvan de meeste mensen niet weten dat deze in Wormerveer actief zijn. De interesse was groot en te zien aan de rode wangen van de leerlingen heeft de rondgang grote indruk achtergelaten.