• De Kidz Fun goochelaar in actie

    De Lorzie

Kidz fun in De Lorzie

STREEK Buurtcentrum De Lorzie in Wormerveer heeft echt meer in huis dan menige inwoner van Wormerveer, van Zaanstad denkt. Tijdens de woensdagse markt kun je daar even bijkomen in de gezellige ontmoetingsruimte.

In de middag houdt daar de wijkagent spreekuur. Een groot gedeelte van de benedenverdieping is in gebruik bij het Sociaal Wijk Team. Artsen gebruiken het centrum voor het afhalen van de griepprik en bij verkiezingen kun je er stemmen.

Maar wanneer je even de tijd neemt om een rondgang te maken, dan zie je dat dit gebouw geschikt is voor een scala aan activiteiten. Er is een grote zaal, een aparte muziekzaal met een spiegelwand, bijvoorbeeld voor ballet, een echte gymzaal en op de eerste verdieping nog een goed geoutilleerde keuken die bijvoorbeeld voor kookcursussen geschikt is.

En natuurlijk voor het eetcafé, zoals op 22 februari vanaf 18.00. Een smakelijk driegangenmenu voor maar acht euro. Er komen gemiddeld bijna negenhonderd bezoekers per week langs voor een beetje gezelligheid, voor lezingen, een scala aan cursussen, voor repetities. Je kunt er bijvoorbeeld Engels leren, 3D kaarten maken, schilderen met Power Tex, yoga beoefenen of aan body shape doen. Er wordt badminton gespeeld, gegymd door alle leeftijden. De Lorzie is beslist niet alleen een 'hangplek' voor senioren.

Op maandag is het echt een muziekpaleis. Tegelijkertijd wordt op verschillende plekken in het pand gerepeteerd door een koor, de harmonie Soli uit Koog aan de Zaan en een groep van accordeonisten. Stichting Bewonersinitiatief Buurtcentrum Wormerveer De Lorzie, zoals het centrum officieel heet, wordt gerund door een bestuur, een professionele beheerder en een groep van enthousiaste en heel betrokken vrijwilligers.

Het pand werd in 2015 door de stichting van de gemeente gekocht. De Lorzie is volop in beweging. Ook met duurzaamheid is men drukdoende. Zo komen er maar liefst negentig zonnepanelen op het dak en wordt binnenkort overal ledverlichting aangebracht.

De Lorzie is echt multifunctioneel. Professionals huren ruimtes af, (buurt)bewoners zijn welkom om hier eigen initiatieven te ontplooien. 'Wij geven u de ruimte' is het letterlijk en figuurlijk te nemen motto. In 2019 wil het bestuur nog meer aandacht geven aan de kinderen.

Op zaterdag 23 februari aanstaande is het groot feest, in meerdere zalen tegelijk. Vanaf 15.00 uur kunnen kinderen tot twaalf jaar allerlei Oudhollandse spellen doen. Om 16.00 uur is er een, ook voor volwassenen, verrassende goochelshow van Marco Royal.

Een uurtje later worden er stapels pannenkoeken gebakken en de middag wordt afgesloten met een echte kidz disco. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Twee euro per kind en slechts één euro per ouder. Het is wel zaak dat er bij kinderen tot vijf jaar een begeleider meekomt.

Aanmelden voor dit feestelijke evenement kan op de dag zelf, via facebook of DFINESTENTERTAINMENT@gmail.com.