• Jan Lammer haalde herinneringen op bij een foto waarop hij samen zijn moeder staat en het behalen van zijn eerste racesuccessen. Jan is 21 keer gestart in de 24 uur van Le Mans.

    Tekst en foto: Dirk Karten/ DK Media

Jan Lammers gastspreker bij Corner

ZAANDAM ,,Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n goede ondernemer. Mijn beste jaar sloot ik af met een verlies van 88.000 euro..", lacht Jan Lammers de Zaanse zakenmensen toe. Vorige week was de Formule 1 coureur gastspreker bij de Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner.


'Praten vanuit de heup' noemde de 1.68 lange topcoureur zijn verhaal waarin hij de nodige (zakelijke) ups en downs aanstipte. Want als er al een wereld is waar veel geld in omgaat, is het wel de racerij. Maar ook een uiterst grillige om zakelijk succesvol in te zijn.

,,Het geld gaat er met bakken uit. Een set banden kost 2500 euro. Een motorrevisie 30.000 euro. En dan heb ik het niet over de 70 monteurs die we op een gegeven moment in dienst hadden. Of dat je door gewijzigde FIA-regels zomaar 40.000 euro extra moet uitgeven aan wat aanpassingen", gaf Jan de toehoorders inzage in de cashflow.

Passie, ambitie, naast winst uit eigen onderneming, en cashflow zijn kernwaarden die je nodig hebt om succesvol te zijn meent de goedlachse coureur. ,,Dat vraagt wel om discipline". Na een serie successen in dienst van fabrieksteams is Jan de slechte Formule 1 wagens waarmee hij moet rijden zat en begint hij zijn eigen Sportcars team.

RACING FOR HOLLAND ,,In 1999 begonnen we Racing for Holland met focus op Le Mans. Qua overwinningen ging het goed, zakelijk was het een ander verhaal. Waarbij er dingen gebeurden die we niet in de hand hadden. Zo hadden we voor miljoenen aan onderdelen besteld toen ik op fabrieksbezoek in Japan op mijn hotelkamer een voicemail afluisterde waarop ik hoorde dat de sponsoring niet rond kwam. Dan kun je twee dingen doen: gelijk je faillissement aanvragen of doorgaan. We kozen het tweede. Zo onderstond het idee de Dome-racewagen te wrappen met de finishvlag. Op de blokjes kon het MKB ons sponsoren. Noem het maar de voorloper van het crowdfunden."

NIET WEGLOPEN Naast achteloos vertelde details –'op Le Mans haal je op het rechte stuk 400 km/uur. Dat rij je ook 's nachts en als het regent… Bang? Nee, als je eenmaal bezig bent, denk je daar niet aan.' – was Jan transparant in zakelijke missers benoemen. ,,Ik had in 2010 een negatief vermogen van 3,2 miljoen. Ik leerde dat je niet moet weglopen voor je schuldeisers maar ze juist moet bellen. Ik zei dan 'ik weet niet hoe ik je ga terugbetalen, maar het gaat gebeuren. Voordat ik in de Quote 500 sta, heb jij je geld terug…' Zonder dollen: doorbreek de stilte. Wees eerlijk en open naar je omgeving als het zakelijk niet goed gaat", hield Jan zijn gezelschap voor.

MICHAEL SCHUMACHER De coureur, wiens naam in de rij thuishoort der groten als Ayrton Senna, Niki Lauda, Alain Prost en vele anderen ging alleen in de remmen bij de vraag of hij wist hoe het was met Michael Schumacher, de coureur die hersenletsel opliep door een val bij het skiën. ,,Familie maar ook vrienden hebben een spreekverbod en respecteren dat."

De 242e Cornerbijeenkomst is op 18 oktober. Dan is Arnoud Beens, programma-manager MAAK.Zaanstad de gastspreker. Zie ook
www.de-corner.nl