• Een deel van de nieuwe gemeenteraad legt de eed af.

    Paulina Bos

Installatie raadsleden Wormerland

WORMERLAND Familieleden en partners in de zaal. Mobieltjes in de lucht en flitsen van fotocamera's. De beëdiging van de gemeenteraads- en burgerraadsleden blijkt een feestelijke gebeurtenis, maar bovenal een serieuze zaak. 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig' klonk vaak, maar ook de andere gelofte 'Dat verklaar en beloof ik', werd uitgesproken. De nieuwe gemeenteraad van Wormerland is donderdagavond geïnstalleerd.

Burgemeester Peter Tange zag vele vertrouwde gezichten, maar ook enkele nieuwe gezichten voor hem de eed afleggen.

OVERWINNING Nieuwkomers in de raad zijn onder Jan Boer en Maarten Haalboom van Partij voor Ouderen en Veiligheid. Lijsttrekker Jan Boer had wel gehoopt op zeker één zetel. "We hadden nu bijna drie zetels! Een mooie overwinning. De campagne is goed gedaan. Verspreid over heel Wormerland hebben de mensen op ons gestemd, zelfs in Wijdewormer, waar we door tijdnood niet zijn geweest."

Volgens Boer ligt het succes aan de belofte die POV aan de kiezers heeft gedaan.

"Transparante politiek voeren, het vertrouwen winnen en de politiek weer bij de burgers terugbrengen. De burgers vormen geen klapvee, die alleen voor de verkiezingen mogen opdraven. Ook na de verkiezingen willen we de mensen erbij betrekken." Hoe hij dat wil doen? "We gaan een politiek inloopspreekuur opzetten."

ZAANBRUG Een ander punt waarmee POV heeft gewonnen is volgens hem de Zaanbrug.

"Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Het vervangen van de Zaanbrug is niet nodig. Die kwestie leeft nog steeds." Boer schiet gelijk in zijn campagnemodus. "Je ziet wel hoe hoog het bij mij zit", zegt hij lachend. Tijdens het verkiezingsdebat, bleek het onder de aanwezigen niet te leven. Mogelijk waren de POV kiezers niet bij dit debat aanwezig.

"Daarnaast maken wij ons zorgen over de ontsluiting van Wormerland, als de Zaanbrug wordt vervangen. De werkzaamheden gaan ongeveer anderhalf jaar duren."

Na de beëdiging van de raadsleden kregen zij uit het kamertje naast de vergaderzaal een stapel dossiers uitgereikt, samen met een handboek voor raadsleden en een iPad. De verse leden kunnen aan de slag. "We moeten ons nu gaan bewijzen", besluit Jan Boer. "En de dossiers ons eigen maken."

Hans Kramer is na twaalf jaar afwezigheid voor D66 weer terug binnen het gemeentelijk machtscentrum. Hij bezet één zetel.

KENNISMAKING "We hebben er zin in", klinkt het resoluut. Hij wijst naar zijn drie burgerraadsleden. "Dit zijn altijd speciale avonden voor iedereen. We maken allemaal kennis met elkaar."

De sfeer is gemoedelijk. Over en weer worden grappen gemaakt. De mensen zijn hoopvol gestemd.

"Het vuurwerk komt nog", belooft Kramer. "De eerste officiële gemeenteraadsavond is dinsdag 17 april. Tot die tijd gaan we ons inwerken en de informatie van deze dossiers tot ons in laten werken. Volgend week donderdag maken we kennis met de ambtelijke organisatie van de Over-gemeente. Dat vindt plaats in Oostzaan. Dan leren we wie we waarover mogen aanspreken."

De officiële avond loopt ten einde en de beëdigden vertrekken vaak met partner, een stapel huiswerk en een mooi boeket bloemen huiswaarts.

INFORMATIERONDE Achter de schermen vinden de komende weken de informatiegesprekken plaats. Voor de eerstkomende gemeenteraadsvergadering zal volgens verwachting duidelijk zijn, wie de wethouders zijn en welke portefeuilles zij gaan invullen.