• Bruidspaar Rie Floore en Nic Mak samen met burgemeester Peter Tange.

Huwelijk Mak-Floore heeft diamanten glans

WORMER Rie Floore en Nic Mak stapten zestig jaar geleden in het huwelijksbootje. De datum 12 november 1957 staat zwart op wit in de trouwakte. De ingelijste versie krijgen ze van burgemeester Peter Tange cadeau. Een verbond tussen twee geboren Wormernezen. "We woonden dicht bij elkaar. Als kinderen speelden we al samen", vertelt Rie Mak-Floore (83).

LAATSTE TREIN De familie Mak woonde in de Mariastraat. Het huis van de familie Floore stond aan de Dorpsstraat, schuin tegenover de Mariastraat. Toch heeft het nog even geduurd voordat de werkelijke vonk oversloeg. "Tijdens de dansavonden in zaal Rozendaal in Castricum. Daarna de laatste trein naar huis", zegt Rie. "Eigenlijk de één na laatste trein, want ik moest voor twaalf uur thuis zijn."

"Ja, je vader kon streng zijn", knikt Nic. De families kenden elkaar al. Rie 's oudste zus en de oudste broer van Nic waren reeds met elkaar getrouwd. Zo ging dat vroeger, in verzuild Nederland. Beide families zijn van Rooms Katholieke huize.

TROONTJE Na hun trouwen betrokken ze samen de bovenverdieping van de werkplaats van schildersbedrijf Henk Floore. Soms moest Nic Mak voor zijn werkgever Machinefabriek Duijvis in Koog aan de Zaan een week van huis. Rie vond dat in het begin zo ongezellig dat ze weer even bij haar moeder ging slapen. De familie Mak is van oudsher zeer betrokken bij voetbalclub WSV. Nog steeds hoort Nic Mak (85) bij de vrijwilligersploeg van de maandagmorgen. "Niet te hard werken, zeggen ze mij dan. Het is gezellig en vaak wordt het hele dorp door genomen." Rie vraagt dan als hij thuis komt, of er nog nieuws is. "Zo blijven we toch op de hoogte." Rie heeft zich jarenlang in gezet voor het kerkwerk van de Maria Magdalenaparochie. Ook Nic was betrokken, onder meer bij de verbouwing van de kerk. "Daar boven wacht ons een troontje", grapt Rie.

KINDEREN Het bruidspaar kreeg drie zonen. Alle drie wonen ze met hun gezinnen dichtbij. Het zestig jarig huwelijksfeest werd met familie en vrienden uitgebreid gevierd in restaurant De Hofjes. Een fraai fotoalbum van de kleinkinderen met daarin het eerste achterkleinkind, komt op tafel. Het album is één van de cadeautjes.

Zestig jaar getrouwd. Wat is het geheim? "Het is geven en nemen. We doen ons best." Eigenlijk weten ze het ook niet zo goed, behalve dat de jaren voorbij zijn gevlogen. Lief en leed samen gedeeld. Gelukkig werd er ook veel gelachen binnen het gezin, getuige de grappige familiefoto's. "Ik zal wat keren in de maling zijn genomen, door die jongens", zegt Nic grijnzend, doelend op zijn zonen.