• www.pixabay.com

Holocaust Memorial Day Zaanstreek 2019

ZAANDAM Al 77 jaar geleden, op zaterdag 17 januari 1942. Die dag was Leonie Emma Eisendrath één van de 171 inwoners van de zeven voormalige Zaangemeenten die moest vertrekken: Zaandam werd als eerste gemeente in Nederland Jodenvrij gemaakt. Leonie werd 22 jaar.

Op de Joodse begraafplaats aan de Westzanerdijk 308 in Zaandam wordt op 25 januari de Holocaust herdacht. Dit in kader van internationaal Holocaust Memorial Day die twee dagen later plaats zal hebben.

Leerlingen van de Dijk West zijn daarbij aanwezig. Om 11.00 uur worden er gedichten voorgelezen. Wethouder Rita Visscher-Noordzij is namens het gemeentebestuur aanwezig, evenals het Hoekmanfonds en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad.

Rabbijn Spiero spreekt en leest een gebed voor. Afsluitend is er een defilé en worden er bloemen gelegd. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn, is welkom. Voor mannen/jongens is het dragen van een hoofddeksel verplicht.

Op zondagmiddag 27 januari (14.00 uur) wordt er in de Zaanstreek in de Bullekerk aan de Westzijde nogmaals stilgestaan bij de Holocaust: de systematische vervolging en uitroeiing van Joden door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Jan Hamming zal spreken, Hella de Jonge verzorgt een lezing, Freek de Jonge en FluXus verzorgen de muziek. Piet Bakker, bekend van o.a. de website De Orkaan, is gastheer namens De Maatschappij en het 4 en 5 mei comité Zaanstad. De toegang is vrij, maar in verband met de ruimte in de Bullekerk, wordt gevraagd je aan te melden.

De Holocaust zou zes miljoen Joodse slachtoffers maken, meer dan honderdduizend daarvan waren Nederlands, waaronder honderdeenenzeventig Zaankanters. Met als uitgangspunt 'Miljoenen mensen is statistiek, één mens is een drama', vertelde Monumenten Spreken het verhaal van Roosje Drilsma, het meisje dat aan de Gedempte Gracht woonde.