• Eigen Foto

'Het is maar een spelletje'

ZAANDAM Met dat cliché kan menige sportieve strijd geparkeerd worden. Zaandammer Matthijs Delvers (38) roept het ook even als zijn favoriete sport ter sprake komt. Rummikub bepaalt niet zijn leven, maar de komende periode echter wel. Vrijdag vertrekt hij naar Israel om deel te nemen aan het wereldkampioenschap.

Aanvankelijk was rummikub een kaartspel, maar tegenwoordig is het een versie met kleine steentjes. Meer dan tachtig jaar is het al een spel dat inzicht, durf en tactiek combineert. In 54 landen wordt het fanatiek gespeeld en in ons land behoort het tot de één van de populairste gezelschapsspellen. Weliswaar neemt het aantal clubs af, de individuele spelers blijven enthousiast.

De Zaankanter speelt al lange tijd het spel. Zijn eerste WK deelname in 2012 was op Sicilië uitermate succesvol. Hij besloot dat WK als kampioen en won daarmee twee vliegtickets voor een reis rond de wereld. Voor zijn tweede kwalificatie was het noodzakelijk dat hij het Nederlands kampioenschap in de wacht sleepte. Toen dat zeker was is hij zich gaan richten op het wereldkampioenschap dat in Jeruzalem zal worden gehouden.

Nederland heeft een naam hoog te houden. De kwaliteit is hoog. 'Toch zijn de Aziaten druk bezig met een opmars' aldus kampioenkandidaat Delvers. 'Recentelijk zijn de spelregels aangepast. De speeltijd is verkort. Dat maakt dat de factor geluk nu een grotere rol speelt.'

Zelf rekent hij zich tot de kanshebbers. In het dagelijks leven werkt hij bij een bank en steekt veel tijd in zijn gezin met twee zoons (13 en 10 jaar). Het kampioenschap wordt één keer in de drie jaar gehouden. De Zaandammer moet het opnemen tegen 31 concurrenten.