• Onno Hoekmeijer
  • Onno Hoekmeijer

Herdenking Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

ZAANSTAD Sprekende herdenkingen op de plek waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld. Op 4 mei heeft het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Zaanstad plaats. In Zaanstad komen vertellers, bewoners, nazaten en belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden en/of werkten.

Ze zaten er ondergedoken of ze werden van daaruit gedeporteerd. Ook verzetsverhalen komen aan bod. Het programma wordt in Zaanstad georganiseerd door een werkgroep van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier te Amsterdam.


OM TE HERINNEREN EN TE HERDENKEN

Niet zelden is een joods verhaal óók een verzetsverhaal en andersom. Er waren joodse mensen betrokken bij het verzet en onderduik werd vaak mogelijk gemaakt door betrokkenheid van verzetsmensen.


Er zijn ook locaties die voor het eerst mee doen, enkele voorbeelden:
1. Het adres aan de Prins Hendrikstraat 139 waar de familie Pel woonde en waar door verraad Geertje Pel-Groot om het leven kwam, maar de joodse baby werd gered. De sprekers op dat adres schreven er een boek over!
2. Het adres van dr. De Leeuw aan de Stationsstraat 82, waar een van de zonen het opmerkelijke verhaal van zijn vader vertelt.

Ook op de zeven andere adressen in Zaanstad worden weer interessante verhalen verteld over het joodse leven in de Tweede Wereldoorlog. Veel informatie over deze families staat vermeld op de website www.joodsmonumentzaanstreek.nl

VAN A (SSEN) TOT Z (AANSTAD)
Het project Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet is sinds 2012 uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject door heel Nederland. De geschiedenis van een familie of buurt komt weer tot leven aan de hand van herinneringen. Volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl en www.4en5meizaanstad.nl.