• Van Hembrugterrein naar Honigfabriek

    Kees Klinkenberg

HEMLAB verhuist naar de Honigfabriek

Vanaf 1 maart nieuw bezoekadres

ZAANDAM Lange tijd was het onduidelijk waar het jeugdlab Hemlab voortgezet ging worden. Omdat de nabije toekomst op het Hembrugterrein onduidelijk blijft, heeft het Hemlab er voor gekozen te verhuizen naar de Honigfabriek in Koog aan de Zaan. De kinderen kunnen daar vanaf 1 maart verder experimenteren. Tot die tijd blijft het Zaanse jeugdlab gewoon open voor de jonge onderzoekers in het Eurometaalgebouw op het Hembrugterrein.

VEEL TE KLUSSEN Initiatiefnemers Geert de Boer en Marie-Claire Vugts zijn blij met de nieuwe locatie. "De sfeer is er prettig, het ligt centraal en het is goed bereikbaar met de bus en de trein. De nieuwe ruimte is groter, waardoor er straks meer kinderen kunnen deelnemen. Vóór de opening moet er nog veel geklust worden. Het is nu een koude, kale fabrieksruimte. Veel doen we zelf, maar met extra hulp gaat het wel sneller en beter. Daarom vragen wij hulp van handige mensen. Wie mee wil helpen of materialen wil sponsoren kijkt even op www.hemlab.nl/klussen".

TOEPASSELIJKE OPENING Het Hemlab haalt veel inspiratie voor hun workshops uit het cultureel en industrieel erfgoed in de Zaanstreek. Het Hembrugterrein met al zijn geschiedenis leende zich hier perfect voor en ook de Honigfabriek is zeer inspirerend. De nieuwe locatie zal dan waarschijnlijk ook toepasselijk worden geopend met proefjes met Honigproducten.

SLOOP Eerder al waren er berichten over plannen tot sloop van het oude fabrieksgebouw van Honig aan Zuideinde 74 in Koog aan de Zaan. Op het pand ligt nl. een woonbestemming en Ten Brinke Vastgoedontwikkeling uit Varsseveld heeft onlangs bekend gemaakt er ongeveer 100 appartementen te willen gaan realiseren. Het gebouw wordt momenteel gebruikt door zo'n 60 creatieve bedrijfjes als zogenaamde 'broedplaats'. De huurcontracten voor deze creatieve geesten lopen eind december 2019 af, daarna zal er gesloopt en gebouwd worden. 'Klopt helemaal' aldus Geert de Boer namens het HEMLAB. 'We weten dat en hadden er ook zeker niet ingestapt als we er voor een paar maanden onderdak hadden kunnen vinden. Nu kunnen we nog doorgroeien en zullen we eind 2019 gaan bekijken welke behoefte we dan hebben.'

BROEDEN In november 2016 kondigde Els Bakker, directeur van de Stichting Broedplaats aan de Zaan al aan op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor de creatieve broedplaatsen. In 2014 is gestart met de broedplaats in de Honigfabriek, met steun van de Gemeente Zaanstad, Bureau Broedplaatsen Amsterdam en Stichting Urban Resort.

TWEE MAANDEN EXTRA Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het Hemlab toestemming gegeven om nog twee maanden extra te blijven op Hembrug. Daar is het Hemlab erg verheugd over, want nu kunnen ze de vakantieactiviteiten in de kerstvakantie door laten gaan. En kinderen kunnen ook in het nieuwe jaar op zaterdag proefjes blijven doen. De wetenschapscursussen zouden eerst in uitgesteld worden, maar ook die gaan nu van start in januari.

Bezoekadres: Grote Hulzen 40, 1505 RH Zaandam (Op het Hembrugterrein) vanaf 1 maart 2018 is het nieuwe adres: Zuideinde 74-100, 1541 CE Koog aan de Zaan (Honigfabriek)