• In de Honigfabriek gaan de experimenten gewoon weer door.

    www.hemlab.nl

Hemlab op nieuwe locatie

ZAANDAM/KOOG AAN DE ZAAN HEMLAB en het Hembrugterrein waren vele jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar daar is verandering in gekomen. Hèt jeugdlab voor de Zaanstreek is namelijk verhuisd naar de Honigfabriek aan het Zuideinde in Koog aan de Zaan. Morgen, donderdag 1 maart, opent het laboratorium waar kinderen tussen de 7 en 13 jaar kunnen experimenteren met chemie en natuurkunde de deuren van haar nieuwe onderkomen. En omdat het vakantie is, wordt er meteen goed uitgepakt met een vol programma, vier dagen achtereen.

Initiatiefnemers Geert de Boer en Marie-Claire Vugts zijn blij met de nieuwe locatie. 'De sfeer in de Honigfabriek is prettig, het ligt centraal en het is goed bereikbaar met de bus en de trein. De nieuwe ruimte is groter, waardoor er straks meer kinderen kunnen deelnemen.'

Sinds 17 februari was het Hemlab op het Hembrugterrein gesloten, maar vanaf morgen kunnen de veiligheidsbrillen en de witte labjassen weer aangetrokken worden. Omdat er vroeger in de Honigfabriek stijfsel, maïzena, puddingen, bakmeel en meer van dat soort producten werden gemaakt, wordt er 1 maart vanaf 10.30 uur gestart met een Openlab met veel spannende en leerzame proefjes over pudding, smaak, maïzena, zetmeel en Honig-spaghetti. Tot 12.00 uur kunnen de jonge laboranten zich helemaal uitleven. Op vrijdag 2 maart zijn er zelfs twee sessies: tussen 10.30 en 12.00 uur én van 13.00 tot 14.30 uur. Ook zaterdag kunnen kids terecht van 10.30 tot 12.00 uur en tussen 13.00 en 14.30.

Zondag 4 maart is er een ander programma bedacht. Mechanisch specialist Ellen Laming heeft speciaal voor de Honigfabriek een nieuw idee uitgewerkt. Samen met haar kunnen bezoekertjes een Kansmachine bouwen. Van deze machine wordt een waarzegmachine gemaakt om de toekomst te voorspellen of een dobbelsteen om een spelletje mee te spelen. Met een batterij, een elektromotor en een geheime knop wordt een stroomkring aangelegd. Meisjes en jongens die nieuwsgierig zijn hoe elektriciteit werkt, kunnen er hier mee experimenteren en een werkstuk mee naar huis nemen. Kom langs tussen 10.30 en 12.00 uur of van 13.00 tot 14.30 uur.


 

In september was het Hemlab al te gast bij de Honigfabriek.

Het Hemlab haalt veel inspiratie voor hun workshops uit het cultureel en industrieel erfgoed in de Zaanstreek. Het Hembrugterrein met al zijn geschiedenis leende zich hier perfect voor en ook de Honigfabriek is zeer inspirerend. De nieuwe locatie zal dan waarschijnlijk ook toepasselijk worden geopend met proefjes met Honigproducten.

De kosten van deelname zijn per kind 7-13 jaar: € 10 (of € 2,50 + één strip) / Kind met volwassene € 15. Kaartjes kunnen gereserveerd worden via www.hemlab.nl/tickets