• BDU media

Hannie Schaft-Herdenking

ZAANDAM De Werkgroep Hannie Schaft-herdenking verzorgt morgen, donderdag 8 maart in het kader van Internationale Vrouwendag, de jaarlijkse herdenking bij het Hannie Schaf-monument.

Iedereen die deze herdenking bij wil wonen is vanaf 11.00 uur welkom bij het monument aan de Westzijde bij nr 139. Greet Plekker-van Sante verzorgt het welkomstwoord en ook Judy Hoffer, voorzitter FNV Vrouw, vertelt iets. Dan wordt er één minuut stilte gehouden. Hierna volgt de Bloemlegging door gemeente Zaanstad, Verzetsvrouwen, leerlingen van de Hannie Schaftschool, vertegenwoordigers van verzetsorganisaties, politieke partijen, (vrouwen)organisaties en andere aanwezigen.

Op deze Internationale Vrouwendag wordt Hannie Schaft geëerd als symbool van het Vrouwenverzet in de oorlog. Alle aanwezige kinderen op deze Herdenking ontvangen een aandenken. Na de Herdenking drinken we een kopje koffie in de Vermaning, waarbij wij alle aanwezigen uitnodigen.

De kinderen van de Hannie Schaftschool worden altijd goed voorbereid op deze Herdenking. Hannie Schaft is ook de naamgever van de school. Dit jaar brengen de leerlingen van groep 8 op 11 april een bezoek aan de Eerebegraafplaats en o.l.v. een gids krijgen zij uitleg over deze unieke plek, waar 373 mensen uit het voormalig verzet 1940-1945 zijn (her)begraven, waaronder één vrouw: Hannie Schaft.