• Kees Klinkenberg

Guus Bauer geïnspireerd

STREEK Schrijver en journalist Guus Bauer heeft met Zaanse streken een geestig boek geschreven over de regio waar hij inmiddels vijf jaar woont.

Hij verhaalt over bijzondere Zaankanters, maar ook over de arrogantie van de (hoofd)stad, de veranderende wereld in het algemeen, de consequenties van het ouder worden, over geschiedenis, de vervlogen jeugd, over twijfel en een spatje geluk. En dat alles met een flinke dosis zelfspot. Bauer: "Ik heb het lokale nieuws altijd heel belangrijk gevonden. Het effect van huis-aan-huisbladen wordt onderschat. Na een stuk in Het Parool ben ik nog nooit op straat aangeklampt. Nu gebeurt me dat dagelijks. Ik krijg commentaar, mensen vertellen hun eigen geschiedenissen. En die zijn vaak om te smullen. De ruimte in een krant is beperkt. In een boek kun je natuurlijk meer kwijt. Lezers hebben mij ook weer 'op het spoor gezet' van mijn eigen jeugd."

De rijke tante in Zaandam, vissen met een oom in de Zaan achter de fabriek van Albert Heijn, het bedonderen van een voddenboer in Krommenie, de kwajongensstreken samen met een neefje in Koog aan de Zaan. Hij somt het glimlachend op.

"Misschien was het alleen maar een kwestie van tijd voordat ik definitief het Noordzeekanaal overstak. Ik loop, fiets en vlieg rond in de streek en brom, lach en snik met de mensen mee en kwak dat vervolgens zonder onderscheid des persoons op papier. Mijn voorkeur gaat uit naar verhalen van droogkloten, maar ook fijne mopperkonten krijgen ruim baan. Mensen die zich beter voelen tik ik goedmoedig op de hooggeheven neus. De Zaankanter heeft genoeg om trots op te zijn. Het hardnekkige verzet in WO II bijvoorbeeld, het feit dat de Zaanstreek de voorraadschuur is van Nederland. Ik voel me hier thuis."

De boekpresentatie is 17 februari om 13.30 in Stumpel Krommenie