• NTR

Gouden jaren '50, een terugblik

NTR: Nieuwe serie "De (h)eerlijke jaren 50" speelt zich ook af in de Zaanstreek

Uitzendingen: donderdag 9, 16, 23 en 30 mei 2019, 20.25 uur op NPO 2  

Is er reden om terug te verlangen naar de jaren 50? In actuele discussies roepen de jaren 50 vaak tegenstrijdig reacties op. Voor sommigen staat het decennium symbool voor een tijd waarin het leven in Nederland nog goed was; overzichtelijk, veilig, met het bekende 'touwtje uit de deur'. Anderen gruwelen juist bij het beeld van dit decennium. Zij zien de verstikkende burgerlijkheid, de zuinigheid, één koekje bij de thee. Maar Nederland is minder idyllisch én minder statisch dan de clichébeelden willen.

In de nieuwe serie 'De (h)eerlijke jaren 50' schetst de NTR een divers beeld van het leven in de jaren 50 aan de hand van vier regio's verspreid over Nederland: de Zaanstreek, de Brabantse plaatsen Mill en Langenboom, Den Haag en het Groningse Stadskanaal. Bewoners halen herinneringen op en vertellen over de veranderingen in de jaren 50. Vrolijke verhalen over de onderlinge solidariteit, het eerste eigen huis, gezellig rond de radio. Maar ook sombere verhalen over armoede, strenge hospita's, en het uitzwaaien van familieleden die naar verre oorden vertrekken. Het land verandert snel in dit decennium; industrie, woningen, supermarkten en scholen worden uit de grond gestampt. Na de aanvankelijke armoede breekt een nieuw en welvarender leven aan met ijskasten, televisies en brommers. Statistieken - in samenwerking met het CBS - illustreren de groei van de economie, de opkomst van de consumptiemaatschappij en het verdwijnen van de traditionele samenleving. Dat heeft overal impact, in het dagelijks leven en in de gemeenschap.

De aflevering nr 3 over de Zaanstreek zal te zien zijn op 23 mei 2019, 20.25u op NPO2:

Zaanstreek, communisme & consumenten

Niet om schoolmelk durven vragen omdat je ouders elk dubbeltje moeten omdraaien. De arbeidersgezinnen in de Zaanstreek, vanouds een industriegebied, hebben het krap. Maar niet alleen zij; iedereen moet begin jaren 50 de broekriem aanhalen om de wederopbouw van de economie ruim baan te geven. En dat lukt wonderwel. Albert Heijn opent naar Amerikaans voorbeeld supermarkten, de munitiefabriek draait op volle toeren met dank aan de Koude Oorlog. Langzaam profiteren de Zaanse arbeiders én de huisvrouwen mee. Wasmachines en koelkasten winnen terrein, terwijl de communisten - na de oorlog sterk vertegenwoordigd in de Zaanstreek - steeds meer in de verdrukking komen.

Binnenkort is er meer nieuws over deze unieke serie, ook opgenomen in de Zaanstreek, te lezen in onze krant, de Zaankanter.