• Ger Zaagsma

Ger Zaagsma viert jubileum

STREEK Landschappen en dorpsgezichten in water en pigment, of in olie - gevangen op papier, doek of paneel. In een spontane techniek, die altijd weer verrassingen oplevert. Ger Zaagsma, schilder in hart en nieren sinds 1989. Eigenlijk al langer, maar omdat in dát jaar zijn allereerste aquarel via een galerie verkocht wordt, vindt hij dat die datum de echte start van zijn kunstenaarschap markeert.

In de 30 jaar dat de schilder werkt heeft hij de eerste 20 jaar alleen geaquarelleerd. Hij is autodidact; een groot deel van zijn technische kennis van dat vak heeft hij bij andere kunstenaars opgedaan. In 2012 volgt een nieuwe start. In olie. In een jaar zonder afleiding door exposities of andere evenementen sluit hij zich met grote regelmaat dagen - en vooral nachten - op in zijn atelier. Kijkt, zoekt, tast af, test verfsoorten en kleuren, gooit alles weg... en vraagt zich soms vertwijfeld af waar hij aan begonnen is. Maar pakt het toch steeds weer op. Twaalf maanden later en vooral véél ervaringen rijker, mocht het getoond worden.


Zijn in de olieschilderijen altijd landschappen en bos- of zeegezichten te zien, in zijn aquarellen figureren ook dorps- en stadsgezichten. Hij exposeert regelmatig, soms ook in het buitenland; verder is zijn werk te vinden in enkele Nederlandse galerieën. Het aquarelleren heeft hij ook na 2012 gelukkig niet losgelaten: daar werkt hij aan in zijn studio thuis. Voor zijn schilderijen in olie heeft hij een apart atelier - met vooral veel meer ruimte - in pakhuis Hollandia in Wormer.

De overzichtstentoonstelling bij Art Zaanstad biedt een soort retrospectief: van heel vroeg werk, schetsen door de jaren heen en (pen)tekeningen, portretten, model in houtskool. Maar ook splinternieuw werk, nog nauwelijks droog... In beide disciplines, olie én aquarel, werkt hij in een spontane stoere techniek, die hij zich als autodidact eigen heeft gemaakt en die altijd weer verrassingen oplevert. Een wisselend spel van wind en water. Soms woeste wolkenluchten, die samen met de meeuwen over het vlakke polderland scheren. Maar ook fijne heldere zomerse landschappen, met zon en spiegelingen; met de vogels opduikend uit het riet. Groot, vaak panoramisch uitgewerkt om ons vlakke polderland nóg beter tot zijn recht te laten komen.

Expositie met overzicht van héél vroege schilderijen en van supernieuw werk bij Art Zaanstad van 12 januari - feestelijke opening 15.00 uur door Linnaeusstraat Sax kwartet (o.a. met zijn zoon, Dick Zaagsma) - tot en met 9 februari 2019.


Art Zaanstad, Grote Hulzen 11 (Hembrugterrein) 1505 RH Zaandam