• Alle voorbereidingen kunnen doorgaan

    KK Media

Geen wijzigingen bij intocht

ZAANDIJK Zelden zal door zovelen zijn gekeken naar de beelden van de uitspraak van een voorzieningenrechter. Nu de intocht van Sinterklaas in het geding was werden naar alle waarschijnlijkheid alle kijkcijfers geklopt. Het uiterlijk van de zwarte pieten die aan de landelijke intocht in Zaanstad meedoen, hoeft niet verder aangepast te worden werd besloten.

De stichting Majority Perspective had geen recht om een kort geding aan te spannen omdat er vooraf geen overleg is gevoerd met de gedaagde partijen. Het woord 'onvoldoende' werd veelvuldig gehoord.

De voorzieningenrechter kwam dan ook niet aan een inhoudelijke beslissing toe omdat de stichting niet aan de voorwaarden heeft voldaan. Ze hebben de gedaagde partijen niet op tijd benaderd en volgens de rechter "overvallen" met het kort geding.

De voorzieningenrechter voegde hieraan toe dat als hij wel tot een inhoudelijke beslissing was gekomen, de stichting ook niet in het gelijk was gesteld.

Majority Perspective, een burgerinitiatief, eiste dat alle zwarte pieten zouden worden ontdaan van de in hun ogen racistische en stereotyperende kenmerken en gedragingen.

Zij overweegt nu een bodemprocedure te starten. 'Kan het niet vooraf, dan maar achteraf' aldus één van de woordvoerders. Ook het Europese Hof moet uitkomst kunnen bieden aldus diezelfde man.

De voorzieningenrechter wenste iedereen tot slot een vredig sinterklaasfeest. Dat er veranderingen gaande zijn benadrukte hij net zo goed als dat de NTR in de loop der jaren al voldoende aan de beeldvorming heeft gewijzigd.