• Karen en Anne druk in de weer met hun geesteskindje

    FREE Fotografie / Tekst Guus Bauer

Foodfestival aan de Zaan: Zaanbocht weer smakelijk podium

STREEK Karen Schoen en Anne van der Spoel van K'OOK! op de Zaanweg 72 te Wormerveer zijn de gedreven krachten achter het Foodfestival aan de Zaan dat op 6 juli aanstaande voor het vijfde jaar op rij de Zaanbocht siert.

De keuze voor de vrijdag is bewust, als een logisch vervolg op de vrijdagmiddagborrel. Nog even bij elkaar blijven om te genieten van lekkere hapjes, drankjes en sfeervolle muziek. Tussen 16.30 en 23.00 uur presenteren verschillende foodtrucks en kramen aan de oever van de Zaan hun producten. De meeste winkels zijn gewoon open, participeren maar wat graag met een dergelijk smakelijk en luisterrijk evenement.

Tijdens het lustrum zijn veel deelnemers van voorgaande jaren ook weer aanwezig, maar er zijn ook nieuwe aanbieders, die ongetwijfeld gehoord hebben over het enorme succes van de editie van vorig jaar. Je kunt er gestoomde gerechten proeven, ideeën opdoen bij het Omeletloket, of eens wat meer te weten komen over schotels uit bijvoorbeeld Brazilië, Portugal of Venezuela.

De wereldkeuken komt zogezegd naar Wormerveer toe en de Zaankanter is ook steeds bewuster bezig met voeding. Mede daarom zijn de wekelijkse workshops bij K'OOK! zo'n groot succes.

De kramen staan op 6 juli opgesteld van de steeg naast de kookwinkel van Anne en Karen – al doe je met die benaming hun veelzijdige zaak te kort – tot en met de hoek van de Zaanweg met de Marktstraat. Juist de 'beperking' van de beschikbare ruimte zorgt ervoor dat het evenement steeds intenser wordt, zonder aan gemoedelijkheid in te boeten. Karen en Anne hebben bij eerdere edities nog weleens slapeloze nachten gehad over de organisatie van het geheel, maar ze zijn logistiek steeds sterker geworden. Werkelijk aan alles is gedacht.

In de Stationsstraat is een kidsplein met een zweefmolen, de Feesttantes schminken de sterren van de hemel zo op de gezichtjes, en met circus Moustache en Aap van Poot zit het ook met het kinderplezier verder wel snor. De verbreding in de weg ter hoogte van de apotheek wordt tijdelijk omgedoopt tot Zaanplein, alwaar brouwerij Hoop, de Zaanse sambal, Saense Ballen en de restaurants Lab 44 en d'Swarte Walvis zich presenteren. Op het horecaplein bij eetcafé De Herinnering draait een dj. Singer-songwriters en het duo Keys & Copper zijn te beluisteren in de tent van Lokaal de Kroon en de Huiskamer op de hoek van de Marktstraat.

Het is te veel om op te noemen. Je moet dit foodfestival gewoonweg meemaken. En dan zal men ook merken dat het best lastig is om afscheid te nemen wanneer zoals elk jaar om klokslag 23.00 uur wordt afgesloten met 'Can't stop the feeling' van Justin Timberlake. De gemeente steunt een sympathiek initiatief als dit graag, maar om 24.00 uur moet de straat weer worden vrijgegeven.

Het afbreken en opruimen neemt daarna de hele nacht in beslag, maar dat hebben Anne en Karen graag over voor hun geesteskindje. Komt allen op 6 juli naar de Zaanbocht! Het belooft weer een gezellige avond te worden.