• Het bruidspaar met burgemeester Tange samen.

    Paulina Bos

Feest voor diamanten bruidspaar Janny de Groot en Dick Dekker

Eesrte ontmoeting op station

WORMER Hoog bezoek voor Janny de Groot en Dick Dekker, thuis aan de Kameelstraat in Wormer. De burgemeester van Wormerland belt aan. Het huis is versierd. Koffie en gebak worden aangerukt, want het echtpaar is 6 november officieel 60 jaar getrouwd.

Burgemeester Peter Tange kent het paar al langer. Dirk Pieter Dekker, zoals de Wormer officieel heet was stratenmaker in dienst van de gemeente. "Als we achterin op het Oosteinde klaar waren, konden we vooraan weer beginnen", aldus de krasse 86 jarige. De oud-medewerkers van de gemeente zien elkaar met zekere regelmaat en krijgen een uitje met de bus aangeboden. "Dan sta ik ze uit te zwaaien", vertelt de burgemeester lachend.

Door Paulina Bos

PERRON "Ik ben een echte Wormernees", zegt Dick. "En ik kom uit Zaandam", vertelt Janny (83). Het paar is elkaar in de armen gevlogen op het perron van het treinstation in Zaandam. Dat was de eerste wonderlijke ontmoeting. "Ik zat in militaire dienst. Een vriend van mij moest als straf een weekend op de kazerne blijven. Hij vroeg aan mij of ik een brief aan zijn vriendin in Zaandam kon afgeven", aldus Dick. Janny werd door haar vriendin meegetrokken naar het station. Ze wisten inmiddels dat een dienstkameraad een brief had en wanneer die trein arriveerde. De trein stopt en Dick springt het perron op. "Ik zat achterin en dacht dat het een lange trein was en begon het perron af te rennen." Aan de andere kant renden Janny en haar vriendin het perron op. Janny was sneller en vloog Dick plots in zijn armen. Een 'doubledate' met hun vrienden was snel afgesproken. Samen op de kermis in de Havenbuurt van Zaandam. De verkering duurde vijf jaar. Als ze trouwden kwamen ze in aanmerking voor een huurwoning.

MARATHON Het cadeau van de burgemeester is een ingelijste kopie van de trouwakte. Met daaronder de handtekeningen van de ouders. Ze trouwden in Zaandam. Ze herinneren zich de ambtenaar van Burgerlijke Stand. "Hij heette Stukjes en was net een dag in dienst." Wormer werd de woonplaats. Samen kregen ze drie kinderen: twee zoons en een dochter. In de woonkamer hangen foto's, ook van de vier kleinkinderen.

Janny zwemt graag. Regelmatig was zij om zeven uur present in zwembad Het Zwet om haar baantjes te trekken. Dick was lid van AV Lycurgus. Deze organiseert de trimrondes als voorbereiding van belangrijke lopen. Zo heeft hij op 80 jarige leeftijd de Dam tot Damloop gelopen. Daarnaast liep hij graag de halve marathon van Egmond. Janny zat voor de sportorganisatie Le Champion achter de inschrijftafel. Dick heeft zelfs de marathon van Rotterdam uitgelopen. Nu heeft hij een nieuwe heup, daarom gaat lopen wat moeizaam. Binnenkort verhuizen ze naar een aanleunwoning en hopen daar heel wat jaren samen te blijven.