• 172 mokken warme snert bij 36 graden!

    Dirk Karten/DK Media

Erwtensoep

Heetste dag in jaren bij D'Swarte Walvis goed voor…172 kommen erwtensoep

ZAANDAM Donderdag 25 juli 2019, Nederland zucht en kreunt onder de warmste dag sinds jaren. De temperaturen lopen op tot zo'n 38 graden. Airco's geven massaal niet meer thuis. Ventilatoren zijn niet aan te slepen. En iedereen denkt aan koele drankjes, verkoelend water, schaduw en een lichte salade. Nou, niet iedereen… Want bij restaurant D'Swarte Walvis werden precies 172 kommen met onvervalst stevig Hollands wintervoedsel geserveerd: heerlijk warme erwtensoep!

Hij kijkt er niet echt van op. Ruud Keinemans, eigenaar van restaurant D'Swarte Walvis op de Zaanse Schans.  ,,Voor ons is het uitserveren van 172 borden totaal geen probleem.  Voor volgend jaar staan al boekingen om 2000 borden vol te scheppen", zegt hij met een serieus gezicht. Het nuttigen van erwtensoep is opgenomen in het programma van de touroperators en bezoek aan de Zaanse Schans.

Binnen snert eten bij 36 graden

Chinezen zijn gek op ons typisch Nederlandse 'snert'.  Ja, wie niet kun je je afvragen. Maar om dat nou binnen te nuttigen bij een temperatuur van 36 graden…? Ruud: ,,Zo warm was het donderdag in ons restaurant want de airco kon domweg de buitentemperatuur niet meer aan. En Chinezen en buiten eten is 'een dingetje'. Die willen een dak boven hun hoofd tijdens de maaltijd. En dus hadden we een restaurant vol met erwtensoepfans."

En hoe vonden de Aziatische toeristen de stevig maagvullende winterlekkernij? ,,Op een enkeling na heerlijk!"