• De Kogerkerk behoort tot het erfgoed van Zaanstad.

    www.kogerkerk.nl

Erfgoedprijs voor Zaanstad?

ZAANSTAD De gemeente Zaanstad maakt kans op de BNG Erfgoedprijs 2018.

Deze prijs bestaat uit een bedrag van € 25.000 en stimuleert gemeenten materieel en immaterieel erfgoed breed op te nemen in beleid en praktijk. Daarnaast kan het publiek binnenkort voor de publieksprijs op de gemeente stemmen die in het verleden, heden en toekomst op innovatieve wijze omgaat met erfgoed.

Naast Zaanstad zijn ook de gemeenten Deventer, Leiden en Tilburg genomineerd. Stemmen op Zaanstad kan tot 23 maart. De BNG Erfgoedprijs wordt voor de achtste keer uitgereikt.

Voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 is voor het eerst met een longlist gewerkt, aangedragen door vele erfgoedorganisaties en -specialisten. Eerdere edities hadden een open aanmeldingsprocedure waarbij gemeenten zichzelf konden inschrijven. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 wordt gekozen uit vier genomineerde gemeenten die volgens de jury allen hun erfgoed op positieve en innovatieve wijze weten in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeente.

In de laatste maanden van 2017 hebben de juryleden onaangekondigd een bezoek gebracht aan iedere genomineerde gemeente. Tijdens dit bezoek werd onder meer onderzocht in hoeverre het erfgoed leeft in de stad en onder de bewoners. In januari 2018 zijn gemeenten uitgenodigd hun erfgoedbeleid en -praktijk toe te lichten aan de jury door middel van een korte pitch. De jury gebruikt in haar beoordeling als leidraad een aantal criteria, zoals de visie van de gemeente, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners, participatie van jeugd (onderwijs, erfgoededucatie) en ouderen, communicatie over het erfgoed(beleid), erfgoed als innovatieve factor en het gemeentelijke erfgoedbudget.

Wethouder Addy Verschuren: 'Wij zijn bijzonder trots om als een van de vier genomineerde gemeenten door te gaan voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. Hiermee zitten we aan de top van de beste erfgoedgemeenten van Nederland. Wij blijven het Zaanse erfgoed op een positieve en innovatieve manier inzetten voor de ontwikkeling van Zaanstad.'

Om goed te kunnen bepalen welke gemeente de titel 'beste erfgoedgemeente' verdient, heeft de jury eind 2017 alle genomineerde gemeenten onaangekondigd bezocht. Momenteel beraadt de jury zich over de winnaar van de geldprijs. Meer weten? Kijk op www.bngerfgoedprijs.nl Stemmen kan via www.zaanstad.nl