• Guus Bauer

An en Jan 65 jaar getrouwd

ZAANDAM De nieuwe Zaankanters Jan en An Zegers-Bakker waren 1 juli jl. vijfenzestig jaar getrouwd. Maar, zoals nog gebruikelijk in het midden van de vorige eeuw, ging daar nog minst drie jaar verkering en één jaar verloving aan vooraf. 'Met niet meer dan af en toe een paar kusjes,' aldus Jan. De beide bijna negentigers zijn ras-Amsterdammers én Rooms-katholiek.

Het kerkelijk huwelijk vond ruim twee weken later plaats in 1954 en dus kwamen burgemeester Jan Hamming van Zaanstad en de pastoor het jubilerende echtpaar op 17 juli in de ochtend feliciteren. Uiteraard was er gebak, zelfs met de huwelijksfoto erop, want Jan is tot aan zijn vijftigste brood- en banketbakker geweest.

Jan komt uit een gezin met veertien kinderen, zes jongens, acht meisjes. Zijn vader was betontimmerman. Het was niet gemakkelijk. Jan wilde heel graag dokter worden, maar gedurende de Tweede Wereldoorlog was scholing niet goed mogelijk. Na de Bevrijding ging hij als vijftienjarige werken bij de bakkerij waar zijn zus een baantje had. 'Voor nog geen rijksdaalder per week.' Hij verkaste al snel, kreeg elders veel beter betaald.

In zijn vrije tijd deed hij aan voetballen en dansen. Bij Liebrechts in de Brakke Grond in de Nes in Amsterdam leerde hij An kennen, verkoopster bij de C&A, afkomstig uit een gezin van zeven. Op de vraag met wie ze naar huis zou lopen, had ze Jan geantwoord: 'Met mijn tas.' Toch kreeg hij als enige jongen bij het afscheid een zoen van haar.

In 1954 werd op een zaterdagochtend in  Amsterdam kerkelijk getrouwd, nog dezelfde dag vertrokken ze naar Oosterbeek, waar Jan met geleend geld een bakkerij had gekocht. Na acht jaar lange werkweken te hebben gedraaid, en er ook nog eens vier kinderen werden geboren, gingen ze terug naar Amsterdam, waar in de loop der tijd vier bakkerswinkels werden gekocht. Jan, de warme bakker. Op de Lindegracht hebben zij de meeste tijd
doorgebracht.

In 1980 werd het hele hebben en houden verkocht en ging het stel van een welverdiend vrij leven genieten in een verbouwde boerderij in Oostwoud. Tot vorig jaar aan toe gingen Jan en An elk jaar naar Oostenrijk om te wandelen in de bergen en te genieten van hun grote hobby: het skiën. 

Kleinzoon Elmo, geboren en getogen Zaankanter, inmiddels ook vader: 'Ze stonden altijd voor je klaar. Opa kwam altijd bij mijn voetbalwedstrijden kijken. En de zomervakanties op de boerderij en de wintervakanties in Oostenrijk waren geweldig.' In 2017 hebben ze, door een wat mindere gezondheid, de boerderij in Oostwoud verkocht en zijn bij hun jongste dochter in Zaandam in de buurt gaan wonen. Wel een hele aanpassing, wanneer je zoveel ruimte gewend bent. Maar de twee gaan veel naar buiten, met uitjes van de KBO en de Zonnebloem bijvoorbeeld. Ze hebben, aldus de Zaanse dochter, veel te danken aan het kleinschalige Maison Thuiszorg. Op de vraag wat het geheim is van een dergelijk lang en gelukkig huwelijk zegt Jan: 'We nemen het leven zo als het is. En af en toe een
mooie bos witte rozen.'