• Team Fien maakt zich op voor de Alpe d’HuZes op 6 juni. Maar eerst de Vrolijke Markt op 24 maartom geld in te zamelen.

    Luc Lodder

Elly Blankman nu als 'ervaringsdeskundige' naar top Alpe d'Huez

KOOG AAN DE ZAAN ,,Wat nou 'de man met de hamer'? Ik neem zelf een hamer mee!", zegt Elly Blankman vastberaden. Op 6 juni mag hij mee in de rugzak als ze de 1860 meter hoge Alpe d'Huez te voet gaat bedwingen. 

DK Media Dirk Karten

De inwoonster uit Koog aan de Zaan was daar al eerder. Maar deed toen vrijwilligerswerk en moedigde haar dochter aan die per fiets de Franse berg trotseerde. Elly's inzet was tevens eerbetoon aan haar zwager die in 2014 overleed aan een hersentumor. Nu loopt ze als 'ervaringsdeskundige' de hele bergroute. Elly kreeg vorig jaar de diagnose borstkanker.

Samen met dochter Maaike en haar partner Djamilla, Madeline (collega van Maaike) maakt Elly onderdeel uit van Team Fien. Dochterlief Maaike fietst, net als Madeline en Djamilla.


Laatstgenoemde neemt haar dochtertje Fien (5) op de fietsaanhanger mee. De sportievelingen doen mee met het jaarlijkse Alpe d'HuZes. Een sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.
Elly en haar teamgenoten zijn onderdeel van de 5000 deelnemers die fietsend, hardlopend, of wandelend de Alpe d'Huez bedwingen onder het motto 'opgeven is geen optie'.


LOSLATEN
,,Het zal deze keer wel een 'dingetje' worden", zegt ze met Zaanse nuchterheid. ,,Nu loop ik voor mezelf. Ik denk dat ik alleen ga lopen. Juist goed. Dan kan ik mijn gedachten laten gaan. Loslaten. Want ik ben er klaar mee. Mijn diagnose was goed. Er is leven na de kanker."
De borstkankercontrole in 'de bus' bracht december 2017 een knobbeltje in haar borst aan het licht. Januari 2018 begon met opereren en 21 dagen achter elkaar bestraling. ,,Ze zeggen, kanker is een sluipmoordenaar, maar dat is echt waar. Ik voelde niets. Zelfs op foto's was de tumor moeilijk te zien."


'CLIPJES'
Inmiddels ziet haar toekomst er goed uit. Haar ogen gaan stralen als ze het zegt. ,,Bij controle bleek dat er nog 'clipjes' in mijn borst zitten. Blijkbaar hebben ze die laten zitten om de locatie goed te kunnen terugvinden bij het maken van foto's. Kan lastig worden als ik door de douane moet en de boel blijft piepen." Om serieus te vervolgen: ,,Tien jaar geleden zou ik een borst hebben verloren. Gelukkig had ik geen chemo. Bestralen doet wel meer dan je denkt. Ik ben sneller moe, kan me
minder goed concentreren. Maar met de dag gaat ook dat beter."


SAAMHORIGHEID
Dat moet ook wel want Elly staat een pittige klim te wachten. Om de top te halen en het hoogteverschil van 1061 meter te overbruggen moet ze met 21 bochten een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9% overwinnen. Met als steilste stukje 11,4 %. ,,Als ik maar voor donker boven ben. Daarom start ik, net als de rest, om half vijf. De saamhorigheid van zoveel mensen die voor hetzelfde doel gaan, lijkt me geweldig mee te maken."


BLAREN…
Inmiddels wordt er al druk geoefend. Zodra het even kan, neemt ze de kuierlatten. Soms met haar man gewoon een rondje door de eigen wijk Westerkoog. Dan langere tochten met vriendinnen. ,,Ik heb ontzettend snel last van blaren. Gelukkig heb ik nu goede schoenen en de juiste wandelsokken. Want ik moet echt kilometers maken. Of het gaat lukken? Ik verwacht het wel. Met een slim kledingpakket, goede voorbereiding en de juiste motivatie ga ik ervoor."


'VROLIJKE MARKT'
Los van de persoonlijke voorbereidingen mag Elly op een andere manier aan de bak. Als gemeentelid van Zaanstad Ecclesia bakte ze appeltaarten waarvan de opbrengst naar Alpe d'HuZes gaat. Dit jaar pakt de oecumenische groep extra bijzonder uit met een Vrolijke Markt. Op zondag 24 maart is de schuilkerk aan het Papenpad 13 in Zaandam het onderkomen voor een bijzondere verkoopmarkt.


ECHTE HERMAN BROOD
,,We noemen het bewust geen rommelmarkt. Want we verkopen echt mooie artikelen waar je blij van wordt. Zoals optische glaskunst, keramiek, schilderijen. Zo is er een echte Herman Brood te koop. Plus de lekkere appeltaarten! En ik kan dat weten want ik bak ze ieder jaar", zegt Elly lachend.

De Vrolijke Markt duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Particulieren die mooie artikelen willen inbrengen kunnen dat doen op zaterdag 23 maart van 11.00 tot 16.00 uur. Komt dit moment niet uit? Neem dan vooraf contact op met Elly. Dat kan via ellyblankman@hotmail.com Zie ook: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/teamfien