• Duurzaan

Elektrische ferry Zaandam – Wormerveer

STREEK Rederij Lee die vanaf begin dit jaar de Zaanferry tussen Amsterdam CS en Zaanse Schans in de vaart heeft, gaat vanaf 3 mei ook pendelen tussen Zaandam en Wormerveer. Elektrisch! Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan twee elektrische boten die de rederij speciaal voor deze lijndienst laat bouwen.

Vincent Lee – de rederij is een familiebedrijf – geeft toe dat het elektrisch varen in eerste instantie als onderscheidende noviteit in het plan kwam: "Het onderscheidde ons van de rest. We wilden de aanbesteding graag winnen." Toch geeft het ook een goed gevoel om als bedrijf bij te kunnen dragen aan de verduurzaming van de wereld, laat Lee weten. "Duurzaamheid wordt steeds belangrijker."

De twee elektrische rondvaartboten die de lijndienst gaan onderhouden tussen Zaandam en Wormerveer varen tien keer per dag heen en weer op donderdag tot en met zondag. Er zijn zo'n 50 zitplaatsen en er is ruimte om de fiets mee te nemen.

Geen lawaai, dampen en uitstoot
Op de Zaan is de elektrische rondvaartboot misschien nieuw, elders is dat absoluut niet het geval. In Amsterdam schakelen de rederijen al stap voor stap over op elektrisch, want binnen enkele jaren wil de gemeente dat alle rondvaartboten daar 'stil en duurzaam' zijn. Elektrisch varen gaat namelijk zonder zwaar motorgeluid. Dat versterkt de beleving van het varen nogal. Je krijgt alles om je heen echt mee, de omgeving wordt niet verstoord, je hoort het klotsen van het water. Zeker een pluspunt als je als passagier van het mooie erfgoed en bijzondere groen op de Zaanoevers wilt genieten.

Ook het achterwege blijven van dieseldampen maken het varen een stuk aangenamer voor zowel de passagier als de omgeving. En wat Duurzaan betreft het belangrijkste voordeel: elektrisch varen veroorzaakt geen uitstoot. Zeker niet als er wordt 'getankt' met groene stroom.

Benieuwd naar de dienstregeling en haltes van de lijndienst tussen Zaandam en Wormerveer of wil je vanuit Amsterdam met de Zaanferry naar Zaanstad komen? Op Zaanferry.com staat de meest actuele informatie.

Aantal WW-uitkeringen stabiel

STREEK Het aantal WW-uitkeringen is in maart relatief stabiel gebleven. In zowel Noord-Holland Noord als in Zuid-Kennemerland en IJmond nam het aantal WW-uitkeringen met 0,1% af.
In Zaanstreek-Waterland was een lichte toename van 0,8%.