• Anita Gundlach

Eerbetoon aan oorlogstijdschrift Zaans Groen

ZAANDAM In het Zaantheater staat 3 februari "Zaans Groen: de troost van kunst en cultuur in oorlogstijd" centraal. De maand februari staat in de Zaanstreek van oudsher in het teken van de herdenking van de Februaristaking. Daarom brengt de literaire salon Mens durf te lezen! een eerbetoon aan het literaire tijdschrift Zaans Groen, dat in 1944-1945 clandestien verscheen. In het tijdschrift wordt een boeiend en soms ontroerend beeld gegeven van de gedachten en gevoelens die onder een aantal jeugdige Zaankanters leefden tijdens die laatste oorlogsmaanden.

PROGRAMMA In deze salon gaat het onder meer over het vrije woord in onvrije tijden. Wat is eigenlijk het verschil tussen clandestien en illegaal? We reconstrueren de wordingsgeschiedenis van Zaans Groen en bespreken wat erin stond, wie eraan meewerkten en wat uiteindelijk de betekenis van het tijdschrift is geweest. Alles uiteraard voorzien van veel beeldmateriaal. Ook zijn er veel muzikale en aanverwante intermezzo's, allemaal in het teken van Zaans Groen en haar medewerkers. En er is aandacht voor drukkerij Heijnis, waar het allemaal plaatshad.

BIJZONDERE GASTEN De belangrijkste oprichters van Zaans Groen zijn broer en zus Klaas en Mart Woudt. De dochters van Klaas, Annemieke en Martine Woudt, en de dochters van Mart, Floor en Marjan van Zutphen, spelen deze middag een belangrijke rol: zij halen herinneringen op aan hun ouders en helpen zo de rol van Klaas en Mart (en andere redacteuren) in die donkere dagen betekenis te geven.

OPTREDENS Zangeres Floor van Zutphen en pianist Karel Smit brengen liedjes van o.a. Johnny en Jones en Jules de Corte. Bijzondere aandacht is er voor componist Dick Kattenburg. Gedurende zijn korte leven, dat na 24 jaar al eindigde in Auschwitz, schreef hij zo'n dertig composities, waarvan hij er geen enkele ooit heeft horen klinken. Een aantal wordt nu ten gehore gebracht door de pianisten Marcel Worms en Lodewijk Crommelin. En de bekende tapdanseres Marieke van der Ven neemt haar speciale schoenen mee…

Zondag 3 februari, aanvang 16.00 uur. Toegangsprijs: 13,88, incl garderobe, drankje en hapjes. Kaarten bestellen op www.zaantheater.nl

A